Vooral administratieve banen op de tocht door automatisering

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Administratief personeel gaat de komende jaren zware tijden tegemoet. Dit blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl, dat gegevens van ING België over automatisering binnen de Belgische markt analyseerde. In totaal blijkt 53% van alle functies een kans groter dan 50% te hebben om de komende decennia geautomatiseerd te worden. Voor administratief personeel is de kans zelfs 93%.



Banen die in gevaar komen

De kans op automatisering is het grootst bij beroepen waarin het verwerken van data voorop staat, zonder dat er waarde aan de data wordt toegevoegd. Andere functies die in gevaar komen zijn die met voornamelijk repetitieve taken en die waarin geen collega’s worden aangestuurd.



De tien functies met de grootste kans om geautomatiseerd te worden zijn:

* Typisten voor het verwerken van data
* Verkopers via telefoon of internet
* Bedieners van machines voor de vervaardiging van fotografische producten
* Inklaringsagenten en expediteurs
* Boekhouders
* Juridisch secretaressen
* Mannequins en modellen
* Sorteerders en testers (met uitzondering van voedingsmiddelen en dranken)
* Bedieners van verpakkings-, bottel- en etiketteermachines
* Technici op het gebied van de landbouw

Al deze functies hebben tussen de 97 en 99% kans om de komende decennia geautomatiseerd te worden.

Niet alleen nadelig

Toch betekent automatisering niet alleen maar slecht nieuws voor werknemers. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, zijn er ook banen waarbij de kans op automatisering zeer klein is. Dit zijn veelal banen die meer gericht zijn op het ondersteunen van mensen (zoals bij managers of loopbaanbegeleiders) of die specialistisch van aard zijn.



Bovendien ontstaan er als gevolg van automatisering nieuwe functies: machines en robots moeten immers ook ontworpen, gebouwd en onderhouden worden. Daar komt bij dat we deze nieuwe vormen van arbeid hard nodig hebben, met het oog op dreigende tekorten als gevolg van vergrijzing.

Maatschappelijke gevolgen

Niet elke automatisering heeft een grote impact op de maatschappij. Hoewel imkers bijvoorbeeld een grote kans lopen om vervangen te worden door een machine, hebben zij een functie die niet door veel mensen wordt uitgeoefend en is de maatschappelijke invloed van deze ontwikkeling dus klein. De volgende grafiek laat de functies zien waarvan de automatisering de grootste impact op de maatschappij gaat geven:



Behalve administratief medewerkers kunnen dus ook schoonmakers en huishoudelijke hulpen zich opmaken voor de nodige verandering in hun markt. Automatiseren betekent overigens niet per definitie het verdwijnen van de functie. Op de korte termijn gaat het veelal om automatiseren van taken. Daarnaast is het niet altijd effectiever om taken geautomatiseerd uit te voeren.