Aantal vacatures flink toegenomen in eerste kwartaal 2015

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De arbeidsmarkt noteert over het eerste kwartaal van 2015 een mooie groei ten opzichte van een jaar eerder, zo concludeert Vacatures.nl op basis van UWV-cijfers. Hoewel er een positieve trend zichtbaar is in het vacatureaantal, moet er een kleine nuance worden gemaakt: vraag en aanbod op de arbeidsmarkt lijken niet goed op elkaar aan te sluiten.



37% meer vacatures ingediend


De eerste maanden van 2015 laten een aardige groei zien in het aantal ingediende online vacatures ten opzichte van een jaar geleden. Van januari tot en met april 2015 zijn er welgeteld 364.884 vacatures geplaatst; 37% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Het is positief om te zien dat in alle sectoren het aantal online vacatures gestegen is. Vooral de transportberoepen zijn hard gegroeid dit jaar (89%), hetgeen opzienbarend is in het licht van eerdere onderzoeksresultaten die wezen op toenemende automatisering in deze branche. Vermoedelijk houdt de stijging van het aantal vacatures verband met de internationale handel, aangezien zowel de import als de export toenam.



Mogelijke mismatch


In de periode van eind 2013 tot en met het eerste kwartaal van 2015 is, behalve het aantal vacatures, ook het aantal banen toegenomen (+31%). “Een kanttekening is dat het aantal vervulde vacatures minder snel toeneemt dan het aantal ingediende en openstaande vacatures,” aldus Patrick van Gelder, researcher bij Vacatures.nl. “Hoewel het nog te vroeg is voor verregaande conclusies, suggereert dit wel degelijk dat het huidige aanbod op de arbeidsmarkt niet optimaal aansluit op de vraag. Dit zou ook kunnen verklaren waarom het aantal banen minder hard stijgt dan het aantal vacatures.”