Zo maak je op kantoor een nóg bekwamere indruk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een goed zittend overhemd, verzorgde schoenen, een vriendelijk gezicht: het helpt allemaal om een professionele en competente indruk te maken. Maar het echte verschil maak je in de omgang met mensen, stelt Heidi Grant Halvorson, professor psychologie aan de Columbia University New York. Zij geeft vier eenvoudige tips om een bekwame indruk achter te laten op je collega’s, je baas en je klanten.



Toon je wilskracht


Om iemands vertrouwen te winnen, dien je uit te stralen dat je een sterk karakter hebt. Onderzoek van de VU Amsterdam toont aan dat mensen die een goede zelfbeheersing tentoonspreiden, meer vertrouwd worden door anderen. Dan is de vraag natuurlijk: hoe doe je dat? Voornamelijk door niet te koop te lopen met gedragingen die mentale zwakte suggereren, zoals roken, continu eten, structureel te laat komen of onverantwoord met geld omgaan. Mocht je een of meer van deze gewoonten bij jezelf herkennen, dan adviseert Grant Halvorson om ze ofwel af te leren, ofwel ze op het werk verborgen te houden.

Doseer je zelfverzekerdheid


Met een beetje zelfvertrouwen is niets mis, maar zorg ervoor dat het niet doorslaat naar arrogantie. De voornaamste gevaren van overmatig zelfvertrouwen zijn, zo stelt Grant Halvorson, dat je onrealistische doelen stelt, je minder goed voorbereidt, te veel hooi op je vork neemt en te makkelijk (verkeerde) beslissingen neemt. Volgens haar is de truc om een houding aan te nemen die vertrouwen uitstraalt, maar tegelijk ook een zekere bescheidenheid. Opper bijvoorbeeld een idee, leg uit waarom het volgens jou goed zou werken, maar luister ook naar wat anderen in te brengen hebben.

Gebruik lichaamstaal in je voordeel


De indruk die je achterlaat wordt voor een groot deel bepaald door je lichaamstaal. Het is dus belangrijk om bij je zelf na te gaan hoe je deze inzet op professioneel gebied. Simpele manieren om betrouwbaarder en bekwamer over te komen zijn bijvoorbeeld: oogcontact maken met je gesprekspartner of publiek, gecontroleerde armgebaren maken tijdens een praatje en rechtop staan of zitten. Daarnaast kun je, wanneer je een krachtige indruk wilt maken, de bekende powerhouding aannemen: armen in de zij, benen een stukje uit elkaar en de borst licht naar voren. Houd hierbij wel de tweede tip in gedachten: het uitstralen van te veel zelfvertrouwen kan weer tot arrogantie leiden.

Benadruk wat je gáát bereiken


Veel mensen concentreren zich, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, op wat ze in het verleden hebben bereikt. Op zich niet verkeerd, zolang je ook maar aandacht besteedt aan wat je in de toekomst denkt te bereiken. Grant Halvorson verwijst namelijk naar onderzoek van de universiteiten van Stanford en Harvard, dat aantoont dat potentieel hoger wordt gewaardeerd dan prestatie. Oftewel: wat we op een later moment kúnnen bereiken, maakt meer indruk dan wat we al bereikt hebben.