Wat zet je op LinkedIn als je werkloos bent?

12-02-2016 Redactie vacatures.nl
Op LinkedIn zie je opvallend veel mensen die onder hun naam alleen iets hebben staan als: ‘werkzoekend’, ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’ of ‘per direct beschikbaar voor jouw organisatie’. Een veel te algemene tekst waar niemand enthousiast van wordt. En een gemiste kans, want met een goede headline kom je veel sneller aan het werk. Maar hoe schrijf je die? Vacatures.nl geeft advies voor de ideale LinkedIn-headline voor werkzoekenden.



Het belang van een goede headline


Waarom is een goede headline zo belangrijk? Allereerst neemt deze een prominente plek in op je LinkedIn-profiel: alleen je naam en foto vallen meer op. Op zich al reden genoeg om een goede koptekst te bedenken. Maar de belangrijkste reden om te zorgen voor een goede headline, zit ‘m in de manier waarop recruiters en HR-managers te werk gaan. Wanneer zij op zoek zijn naar kandidaten, zoeken ze veelal via advanced search op functienaam. Ze zullen dus iets als ‘java developer’, ‘accountmanager’ of ‘online marketeer’ invullen. Als jij alleen een algemene tekst hebt staan, zonder je beoogde functie erin, kom je dus niet bovendrijven. En zelfs al kom je wel in de zoekresultaten voor: de ruimte op de resultatenpagina is beperkt. Met een algemene tekst is de kans dat een recruiter je overslaat zo goed als 100%: deze wil direct kunnen zien voor welke functie je beschikbaar bent.

Een goede headline schrijven


Die nieuwe uitdaging kun je dus beter uit je headline laten, maar wat moet er dan wel in? Om te komen tot de juiste koptekst zijn er vier belangrijke punten waar je op moet letten:

**1: Wees specifiek**

Als gezegd heeft het geen zin jezelf alleen maar als ‘werkzoekende’ te profileren: je zult specifieker moeten zijn. Ook al werk je op het moment misschien niet in een bepaalde functie, dat neemt niet weg dat je jezelf niet zo mag noemen. Een grafisch ontwerper die even zonder baan zit, is nog steeds een grafisch ontwerper: een professional met een specifieke expertise, een opleiding en werkervaring. Probeer verder zo specifiek mogelijk te zijn wat betreft je vakgebied, expertise en specialisaties. ‘SEA-marketeer’ en ‘content marketeer’ zeggen meer dan alleen ‘marketeer’. Is jouw functie nu heel algemeen (projectleider, manager) en vind je het lastig deze specifieker te maken? Voeg dan andere aanvullende informatie toe om meer inhoud aan de functie te geven, zoals de branche (bijvoorbeeld: manager detailhandel, projectleider techniek).

**2: Laat zien wat je te bieden hebt**

Natuurlijk, de lengte van je headline is beperkt en het is vrijwel onmogelijk om een volledig beeld te geven van wat je een potentiële werkgever te bieden hebt. Maar je kunt wel juist die dingen benoemen die jou speciaal maken. Denk daarom, voordat je je headline gaat invullen, goed na hoe je in een paar woorden jouw meerwaarde kunt benoemen en probeer hierbij te redeneren vanuit de werkgever. Wat heb jij deze te bieden? Je kunt hierbij denken aan een uitgebreide ervaring in een bepaalde branche, specifieke opleidingen en certificaten of relatief zeldzame specialismen. Enkele voorbeelden:

* Technisch tekenaar met 15 jaar WTB-ervaring
* IPMA Level C gecertificeerde Project Manager
* Radiodiagnostisch laborant met echo-specialisatie

Probeer de omschrijving zakelijk te houden en beperk het gebruik van nietszeggende termen als ‘enthousiast’, ‘teamplayer’ en ‘spin in ’t web’.

**3: Gebruik gangbare termen**

Lollige functietitels als ‘social media ninja’, ‘saleskoning’ of ‘chef lachende gezichten’ zorgen misschien wel voor – inderdaad – lachende gezichten, maar is dat waar je primair naar op zoek bent? Wil je een baan vinden, dan kun je het op je LinkedIn-pagina beter wat serieuzer houden. Nogmaals: veel recruiters zoeken op functienaam en er zullen er maar weinig zijn die behalve ‘sales manager’ en ‘teamleider sales’ ook ‘saleskoning’ intypen. Denk er goed over na wat binnen jouw (beoogde) vakgebied de meest gangbare termen zijn en pas je profiel hierop aan. Vergeet ook niet dat je te maken hebt met een computersysteem: voor jou kan het bijvoorbeeld wel duidelijk zijn dat ‘taalkunstenaar’ of ‘tovenaar met woorden’ moet slaan op een creatieve tekstschrijver, voor een machine ligt dat net even anders.

**4: Laat (subtiel) weten dat je werk zoekt**

Het hoeft niet in hoofdletters in je headline, maar uiteindelijk wil je recruiters en werkgevers toch laten weten dat je beschikbaar bent voor een nieuwe baan. LinkedIn geeft je de optie om onderaan je profiel een mededeling over je beschikbaarheid te doen, maar het kan geen kwaad om ook in je koptekst subtiel te vermelden dat je werk zoekt. Dat kun je heel eenvoudig doen door het woord ‘beschikbaar’ achter je functienaam te plakken, al dan niet met een tijdsaanduiding erbij. Een paar voorbeelden:

* Beleidsadviseur HRM at – beschikbaar per 1 juli 2015
* Projectmanager IT, per direct beschikbaar voor naam bedrijf IT-projecten
* Business Controller FMCG (direct beschikbaar)

Tot slot: het is goed om je contactgegevens duidelijk in je profiel op te nemen, maar doe dit niet in je headline. Dit is tegen de regels van LinkedIn en kan ervoor zorgen dat je profiel wordt verwijderd.