Zo beantwoord je de vraag ‘Waarom wil je voor dit bedrijf werken?’

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Tijdens een sollicitatiegesprek moet je niet alleen duidelijk maken dat jij geknipt bent voor de functie, maar ook waarom jij graag voor het bewuste bedrijf wilt werken. De Amerikaanse carrièreadviseur Lily Zhang van de MIT-universiteit (Massachusetts Institute of Technology) geeft tips om deze laatste vraag op een goede manier te beantwoorden. Ze onderscheidt hierbij vier verschillende invalshoeken.

Benadruk hoe uniek het bedrijf is


Allereerst kun je aangeven wat volgens jou uniek is aan het bedrijf. Let er hierbij op dat je zo specifiek mogelijk bent: hetzelfde antwoord moet niet voor vijf andere bedrijven gegeven kunnen worden. Met dooddoeners als ‘graag werken met talentvolle mensen’ en ‘je thuisvoelen in een dynamische werksfeer’ kom je er dus niet. Verdiep je in het bedrijf en probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de cultuur die er heerst. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website raadplegen, LinkedIn-profielen van werknemers bekijken of in je kennissenkring informeren wie er ervaringen met het bedrijf heeft.

Ga terug naar het begin


Het kan zijn dat je niet genoeg informatie kunt vinden over een bedrijf om een goed beeld te krijgen van de cultuur. In dat geval is het een goed idee om te beschrijven hoe en wanneer je voor het eerst van het bedrijf hoorde. Wat hierbij belangrijk is, is dat je duidelijk maakt dat je al geïnteresseerd was in de organisatie voordat er sprake was van een vacature. Mogelijk heb je zelfs goede ervaringen met een product of dienst van het bedrijf – maak hier gebruik van!

Denk toekomstgericht


Ook een blik op de toekomst kan een prima invalshoek zijn om duidelijk te maken waarom jij bij het bedrijf past. Misschien zie je wel groeikansen of specialisatiemogelijkheden waar jij met je specifieke kennis een steentje aan kunt bijdragen. Niet alleen laat je op deze manier zien dat je interesse hebt in het bedrijf, je toont - mits je een goed verhaal hebt natuurlijk - ook aan dat je een visie hebt en dat je strategisch nadenkt.

Maak het persoonlijk


Tot slot kun je nog op de persoonlijke toer gaan. Ken je iemand die bij het bedrijf werkt of heeft gewerkt? Gebruik dan bijvoorbeeld diens beschrijving van de bedrijfscultuur om aan te geven hoe deze bij jou zou passen. Ook als je geen bekende hebt bij de organisatie, ben je waarschijnlijk wel in aanraking gekomen met medewerkers, bijvoorbeeld de receptionist. Iets simpels als ‘je welkom voelen dankzij iemands persoonlijke benadering’ kan al een goed uitgangspunt zijn.