Goede werksfeer én meer productiviteit: 5 tips voor (HR-)managers

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Tevreden werknemers zijn 31% succesvoller en liefst 36% gemotiveerder dan hun minder tevreden collega’s, zo blijkt uit Brits onderzoek van het iOpener Institute for People and Performance. Bovendien kan de omzet flink stijgen dankzij een positief klimaat op de werkvloer. Maar hoe creëer je zo’n klimaat? Het Amerikaanse softwarebedrijf Globoforce, gespecialiseerd in HRM , presenteert vijf tips voor (HR-)managers voor optimaal gemotiveerde werknemers (en daarmee een verhoogde productiviteit).

1. Creëer een teamgevoel


Mensen maken graag deel uit van een groter geheel en willen het gevoel hebben dat ze ergens bijhoren. Dat kan een team van collega’s zijn, een bepaalde afdeling of de organisatie als geheel. Maar het kan ook abstracter: soms herkennen mensen zich in bepaalde idealen, waarden of maatschappelijke doelstellingen die een organisatie nastreeft. Wees je binnen jouw organisatie dus bewust van de mogelijkheden die er liggen en stel jezelf de vraag: waarom zouden mensen bij ons willen horen? Durf je te profileren en wees ook niet bang om te selecteren op dit soort zaken – mits ze natuurlijk een wezenlijk onderdeel uitmaken van de bedrijfscultuur.

2. Besteed aandacht aan persoonlijke ontwikkeling


Aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling is voor steeds meer werknemers anno 2015 een belangrijk onderwerp. Uit onderzoek van het Amerikaanse SHRM (Society for Human Resource Management) blijkt zelfs dat het een van de voornaamste eisen is die medewerkers aan hun werkgever stellen. Stagnatie leidt bij veel werknemers al snel tot ontevredenheid: men wil vooruit en kijkt daarbij steeds kritischer naar de rol van de werkgever. Het SHRM-onderzoek toont aan dat slechts één op de drie werknemers ontwikkelingsmogelijkheden krijgt aangeboden van zijn werkgever en dat twee derde zelfs geen regelmatige feedback ontvangt. Besteed dus voldoende aandacht aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers: maak tijd en budget vrij voor scholing en cursussen. Op termijn betaalt zich dit terug!

3. Stimuleer positieve feedback


Op z’n tijd een compliment uitdelen op de werkvloer doet wonderen voor de sfeer binnen een organisatie. 73% van de werknemers geeft aan dat erkenning van collega’s een positieve uitwerking heeft op zijn tevredenheid over het werk. En met deze tevredenheid groeit ook de productiviteit. Probeer daarom een sfeer te creëren waarin het geven van complimenten niet raar wordt gevonden. Dat betekent niet dat je iemand iedere minuut hoeft te vertellen dat hij lekker bezig is, of dat je iemand die minder functioneert ook met complimentjes moet overladen. Waar het om gaat is: vaak vinden we het maar al te vanzelfsprekend dat iets goed gaat en vergeten we dit te benoemen. Zonde, want een simpele blijk van erkenning kan al een hoop verschil maken.

4. Zorg voor flexibiliteit


Nog iets waar de moderne werknemer gevoelig voor is: flexibiliteit. De bedrijven die de grootste toename zien in werknemerstevredenheid, zijn de bedrijven die inzetten op een goede werk-privébalans. 80% van de werknemers geeft aan dat ze blij zouden zijn met meer flexibiliteit op het werk, bijvoorbeeld wat betreft het aantal uren of de werklocatie. En 90% van de mensen die al flexibel werken, geeft aan dat dit hun werk-privébalans heeft verbeterd. Denk dus na over de mogelijkheden die je de werknemer biedt als het gaat om (deels) thuiswerken of flexibele tijdsindeling.

5. Creëer vertrouwen


Een vertrouwenscultuur is belangrijk voor het geluk van werknemers. Niet alleen moet er vertrouwen zijn tussen directie en personeel, ook collega’s onderling moeten op elkaar kunnen rekenen. Een gevoel van vertrouwen leidt tot meer betrokkenheid, meer toewijding en meer productiviteit. Houd daarom scherp in de gaten hoe de onderlinge verhoudingen zijn binnen een team, zorg voor een transparante cultuur en probeer ogenschijnlijk kleine onenigheden snel op te lossen.