Hoe een illegale immigrant opklom tot Goldman Sachs-topbankier

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Julissa Arce groeide op in het Mexicaanse Taxco de Alarcón en kwam op haar elfde op een toeristenvisum naar Texas. Krap zestien jaar later is ze vice president van zakenbank Goldman Sachs. Arce kreeg het voor elkaar met wiskundig talent, doorzettingsvermogen en een vervalste green card. In Bloomberg BusinessWeek vertelt ze haar levensverhaal.

Studeren zonder papieren


Tijdens haar jeugd brengen Arce en haar ouders al vaak bezoekjes aan de Verenigde Staten om te handelen in sieraden. Als ze elf jaar is, besluiten haar ouders om in de VS te blijven. Julissa gaat naar een katholieke school en ontdekt al snel dat ze uitblinkt in wiskunde. Wanneer haar visum verloopt, wil ze koste wat het kost in Amerika blijven. “Ik had het idee in mijn hoofd dat als ik maar genoeg status en rijkdom zou verwerven, mijn papieren niet meer zo belangrijk zouden zijn.” Ze heeft het geluk dat juist in het jaar waarin ze haar high school-diploma haalt, een nieuwe Texaanse wet van kracht wordt die het studenten zonder verblijfsvergunning mogelijk maakt om te studeren. Zo kan ze beginnen met een financiële opleiding aan de University of Texas, terwijl haar ouders terug naar Mexico verhuizen.

Green card


Om rond te kunnen komen, heeft Arce een bijbaan nodig naast haar studie. Maar zonder verblijfsvergunning komt ze nergens aan de bak. Via via komt ze met iemand in contact die haar kan voorzien van een vervalste green card. Ze gaat op het aanbod in en verdient dankzij de nepverblijfsvergunning wat geld, onder meer in een callcenter. Wanneer ze voor haar studie een stageplaats nodig heeft, kiest ze niet voor de gemakkelijkste weg. Ze solliciteert, net als 17.000 anderen, op een functie bij Goldman Sachs. Mede dankzij bemiddeling van de non-profitorganisatie Sponsors for Educational Opportunity slaagt ze erin een stageplaats te bemachtigen. Ze heeft het naar haar zin en toont zich een ambitieuze en hardwerkende bankier. Na haar afstuderen in 2005 kan ze direct aan het werk bij Goldman Sachs.

Rijkdom en status


Eenmaal binnen bij Goldman Sachs werkt Arce zich al snel op. Binnen zeven jaar schopt ze het van stagiair tot vice president. Oud-collega Jodi Salsberg omschrijft haar als de ideale werknemer voor iedere financiële onderneming: “Julissa is het type persoon dat ieder bedrijf op Wall Street nodig heeft. Ongelooflijk gedreven, hardwerkend en loyaal.” In 2011 heeft ze haar doel om rijkdom en status te verwerven glansrijk gehaald: als VP van Goldman Sachs ligt haar salaris tussen de 300.000 en 400.000 euro per jaar. Ze is getrouwd met haar Amerikaanse geliefde en heeft inmiddels een echte green card, waardoor ze ook eindelijk af en toe het land durft te verlaten.

Roeping


Hoewel Arce haar zaakjes als vice president aardig voor elkaar lijkt te hebben, ervaart ze ook een enorme leegte. Ze raakt het plezier in het werken bij Goldman Sachs kwijt. Enkele maanden na haar benoeming tot vice president laat ze het bankiersbestaan achter zich. Ze gaat een tijdje reizen en bezint zich op haar toekomst. Nu, ruim drie jaar later, is de cirkel rond. Arce werkt sinds de zomer van 2014 voor Define American, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de rechten van illegale immigranten.