Vakantiekrachten werven voor 2015: zo doe je dat

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het voorjaar dient zich (voorzichtig) aan: de hoogste tijd om op zoek te gaan naar geschikte vakantiekrachten voor deze zomer. Maar waar moet je zoal op letten bij het werven van tijdelijk personeel voor de zomerperiode? En waarin verschilt dit van het normale wervingsproces? Vacatures.nl geeft je vijf tips om succesvol vakantiekrachten te werven.

Begin op tijd


Het begin van het voorjaar is een goed moment om te beginnen met de werving voor de zomerperiode. Een vlugge blik op Google Trends leert dat er op de termen ‘vakantiewerk’ en ‘vacatures vakantiewerk’ vanaf februari steeds meer gezocht wordt. De lijn stijgt steeds sneller, totdat in juni de piek wordt bereikt. In de maanden maart, april, mei en juni zijn dus veel jongeren op zoek naar vakantiewerk. Begin je pas in juni met werven, dan is de kans groot dat de beste (en meest enthousiaste) medewerkers al elders aan de slag zijn!

Gebruik je bestaande netwerk


Heb je de voorgaande jaren ook gebruikgemaakt van vakantiekrachten? Begin dan dit jaar bij de medewerkers die eerder een goede indruk hebben achtergelaten: wellicht hebben ze ook dit jaar zin in een leuke vakantiebaan. Behalve dat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt, is het anderom ook zo dat zij het bedrijf en de werkzaamheden al kennen. Ook de mensen die in het nieuwe jaar niet beschikbaar zijn, hebben misschien wel interessante kandidaten in hun netwerk. Vergeet hierbij de vaste medewerkers niet: zij kunnen vaak goed inschatten of mensen passen bij de organisatie. Loof bijvoorbeeld een (kleine) bonus of andere beloning uit voor iemand die een geschikte kandidaat aandraagt.

Zet social media in


Er is geen doelgroep die zo actief is op social media als jongeren. En dat zijn nu net degenen die je moet hebben voor vakantiewerk. Zorg dus dat je zichtbaar bent op Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram, etc. Wees onderscheidend: zorg voor opvallende advertenties, voorzien van voldoende afbeeldingen en video’s. Er is, met name in de horeca en recreatie, genoeg concurrentie, dus kun je maar beter opvallen als werkgever.

Wees duidelijk en compleet


Jongeren die vakantiewerk zoeken, zien graag direct wat een baan precies inhoudt. Wees daarom zo duidelijk mogelijk wat betreft primaire en secundaire voorwaarden. Geef antwoord op vragen als: wat betaalt het, om welke periode gaat het precies, wat zijn de precieze werkzaamheden en wat zijn de perspectieven na de vakantie? Daarnaast is het belangrijk dat het sollicitatieproces overzichtelijk, eenvoudig en niet te lang is. Wanneer er te veel klikjes en uploads nodig zijn, loop je het risico dat kandidaten afhaken.

Onderscheid je als werkgever


Een vakantiebaan is niet alleen een mooie gelegenheid om wat extra geld te verdienen, voor veel jongeren betekent het ook een kans om een gezellige tijd te hebben en contacten op te doen. Hier kun je als werkgever op inspelen, bijvoorbeeld door wat meer nadruk te leggen op het sociale aspect (denk aan borrels, introductiedagen, eindfeesten, barbecues, etc.). Noem dit soort activiteiten vooral in de vacature. Het kan het voor potentiële vakantiekrachten net dat beslissende duwtje in de rug betekenen!