Privé zijn we behulpzamer dan op het werk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Uit onderzoek van de Stanford Graduate School of Business blijkt dat mensen in privésituaties hulpvaardiger en guller zijn dan op het werk. De Amerikaanse wetenschappers voerden vijf studies uit, die aantonen dat we ten opzichte van collega’s zelfzuchtiger zijn dan tegenover vrienden en kennissen.

Wederkerigheid


In The Wall Street Journal blikken de onderzoekers vast vooruit op de publicatie van hun bevindingen, later deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Academy of Management Journal. Een van de opvallende uitkomsten is dat wederkerigheid – oftewel: iets terug doen voor iemand die iets voor jou heeft gedaan – op het werk veel minder sterk van toepassing is dan privé. Volgens Jeffrey Pfeffer, als hoogleraar Organizational Behaviour betrokken bij het onderzoek, komt dit doordat werknemers het gevoel hebben dat loyaliteit op het werk, bijvoorbeeld door de baas, sowieso niet beloond wordt. “Dagelijks zien we voorbeelden van werkgevers die beloftes die ze aan hun personeel hebben gedaan, niet nakomen.”

Verwachtingen


Een ander verschil tussen de werk- en de privéomgeving is de verwachting die we hebben van een goede daad. Wanneer een collega ons ergens mee helpt, gaan we ervan uit dat deze dat uit plichtsbesef doet - het is nu eenmaal zijn of haar werk. En dus zijn we minder geneigd om hiervoor iets terug te doen. Betreft het echter een bekende van buiten het werk die ons helpt, dan ervaren we dit eerder als een vriendelijke gebaar. Verder constateren de onderzoekers dat we in een werksituatie erg berekenend zijn: we kijken niet zozeer naar wat een collega eerder voor ons heeft gedaan, maar veel meer naar wat het kan ons opleveren om iemand te helpen.