Fulltime werkende moeders relatief vaak manager

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vrouwen werken relatief vaak parttime en hebben daardoor minder vaak een managementfunctie dan mannen (4% tegenover 9%). Opvallend is dat vrouwen die fulltime werken en kinderen hebben, net zo vaak manager zijn als fulltime werkende vaders. Dit komt naar voren uit een rappoort dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag presenteert.

Ouders met jonge kinderen


Driekwart van de vrouwelijke werkzame beroepsbevolking werkt in deeltijd, terwijl dit bij de mannen slechts een kwart is. Het aantal vrouwelijke managers is daarom relatief laag, aangezien managers over het algemeen fulltime werken. Kijkt men echter naar naar ouders die fulltime werken, dan zijn mannen en vrouwen vrijwel even vaak manager (beiden iets meer dan 13%). Het gaat hier om ouders van kinderen tot 12 jaar, van wie in totaal 20.000 moeders en 130.000 vaders een voltijdsbaan hebben.

Bedrijfstakken


Dat vrouwen over het algemeen minder vaak een managementfunctie hebben dan mannen, hangt niet alleen samen met het dienstverband en het al dan niet hebben van kinderen. Ook de bedrijfstak speelt een belangrijke rol: onder meer overheid, zorg en cultuur, waarin naar verhouding veel vrouwen werken, kennen een laag percentage managers. Zo heeft de zorgsector, waarin het vrouwelijke aandeel met bijna 70% het hoogst is, tevens het laagste manageraandeel (ongeveer 3%).