Minder faillissementen en minder startende ondernemers

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal startende ondernemers is in februari minder snel gegroeid dan in dezelfde maand in 2014. Daarnaast is het aantal faillissementen verder afgenomen. Dat meldt de Kamer van Koophandel in haar maandelijkse rapport over de bedrijvendynamiek.

10% minder nieuwe bedrijven


Het aantal startende ondernemingen lag in de voorbije maand 10% lager dan een jaar eerder. 16.208 nieuwe bedrijven zagen in februari 2015 het licht. Volgens de Kamer van Koophandel past een afname van het aantal starters in februari in het gebruikelijke beeld, al is deze dit jaar sterker dan andere jaren. De groeivermindering gaat op voor de meeste sectoren, maar er zijn uitzonderingen. In de logistiek , horeca , bouw en ict & media nam de groei van het aantal bedrijven niet af.

Goed nieuws voor werkgelegenheid


8865 ondernemingen beëindigden de werkzaamheden in februari 2015, waarvan 406 vanwege een faillissement. Het aantal bedrijven dat failliet ging ligt hiermee 33% lager dan een jaar eerder, toen er 602 faillietverklaringen werden getekend. De flinke daling van het aantal faillietverklaringen betekent goed nieuws voor de werkgelegenheid, meldt de KvK verder. Dit omdat het voornamelijk mkb-bedrijven betreft, die dus – in tegenstelling tot zzp’ers – personeel in dienst hebben.