Meerderheid zzp’ers niet ontevreden over inkomen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Iets meer dan een vijfde van de Nederlandse zzp’ers (21,3%) is ontevreden over zijn of haar inkomen. Dat blijkt uit een rapport dat het ING Economisch Bureau vandaag presenteert. Een meerderheid van zzp’ers is tevreden over de vrijheid die het zelfstandig ondernemerschap biedt.

Zelfstandigheid belangrijkste drijfveer


Bij de beslissing om als zelfstandige aan de slag te gaan, speelt de hoop op een beter inkomen geen rol. Geen enkele respondent noemt financiële redenen als drijfveer. De meest genoemde reden is de wens om eigen baas te zijn: bijna de helft van de zzp’ers geeft dit als belangrijkste reden op. Een minderheid is noodgedwongen zelfstandige: een op de acht zzp’ers verklaart als zelfstandige te zijn gestart omdat hij of zij werkloos was geworden.

Aantal zzp’ers gestegen


Het aantal zzp’ers neemt al enkele jaren toe en steeg ook in 2014 (+3,1%). ING licht toe dat er een grote dynamiek zichtbaar is op de markt, aangezien zowel de instroom als de uitstroom hoog is. Na vijf jaar zelfstandig ondernemerschap is nog iets meer dan de helft van de bij de Kamer van Koophandel ingeschreven bedrijven actief (52%). Bovendien constateert ING dat maar weinig zzp’ers zich ontwikkelen tot zmp’ers (zelfstandigen met personeel). Inmiddels wordt ruim de helft (51,4%) van het bedrijvenbestand gevormd door zpp’ers, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.