Binnenkort heeft Nederland een dj-opleiding

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Er komt een heuse dance-opleiding die jongeren voorbereidt op het vak van dj, zo schrijft de Volkskrant deze week. The School of House, een initiatief van Duncan Stutterheim (bekend van ID&T) en Jan Maarten Hartong, moet een soort filmacademie voor de dancewereld worden.

Brede opleiding


De dance-opleiding is bedoeld voor muziekliefhebbers die een carrière als dj, producer of manager ambiëren. Volgens Stutterheim en Hartong zijn er al genoeg cursussen om te leren draaien of bepaalde muzieksoftware te gebruiken. Hun opleiding is dan ook breder opgezet, aldus Stutterheim:”'Dj-scholen waar je leert te werken met software als Ableton, zijn niets nieuws en zijn te vinden in vrijwel elke grote stad. Een cursus beatmixen vind je gratis op YouTube. Er is behoefte aan een bredere opleiding. Aan het persoonlijke verhaal van dj's.” Belangrijk daarbij is dat jonge dj’s leren hun muziek te verkopen, maar ook dat ze bijvoorbeeld weten wie ze moeten benaderen voor een vergunning voor een dancefeest. Of hoe ze een voet tussen de deur krijgen bij een platenmaatschappij. “Veel producers lopen met een harde schijf vol goede muziek, maar de moed zakt ze in de schoenen als ze op zoek gaan naar het juiste label. Wij bieden een netwerk.”

Masterclasses en courses


Voor de ontwikkeling van lesprogramma’s zijn al afspraken gemaakt met Nyenrode Business School en verschillende ROC’s. Ook met het Conservatorium van Amsterdam hebben Stutterheim en Hartong gesprekken gevoerd, die op termijn mogelijk leiden tot een meerjarige danceopleiding. Stutterheim is enthousiast, maar ook realistisch: “Dat is de droom. De ultieme waardering van de dance als volwassen muziekgenre. Maar voordat zoiets van de grond komt, ben je jaren verder.” The School of House begint met het aanbieden van masterclasses (onder meer van Roog en DJ Dimitri) en kortlopende courses van ‘ervaren danceprofesisonals’. De inschrijving voor de opleiding is inmiddels geopend en de eerste courses starten dit voorjaar.