Kappersbond bezorgd over toename aantal kapperszaken

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal kapperszaken in Nederland is de afgelopen vijf jaar met een kwart toegenomen. Dat meldt dagblad Metro op basis van informatie van de Kamer van Koophandel. De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) maakt zich zorgen over de eerlijkheid van de kappersmarkt.

Ruim 25.000 kapsalons


Nederland telt inmiddels 25.305 kapsalons. Het zijn logischerwijs de grote steden waar de meeste salons te vinden zijn: Amsterdam heeft er 1044, gevolgd door Rotterdam (859) en Den Haag (673). De stijging is het sterkst in Utrecht, waar het aanbod in vier jaar tijd met 32% toenam tot 328. In Amersfoort, dat 241 kapperszaken telt, was vorige week al gedoe over het grote aantal nieuw salons. ANKO vroeg de gemeente om geen nieuwe kapperszaken aan huis toe te staan.

Vrij beroep


Sinds 2007 heeft een kapper geen ondernemersdiploma meer nodig om een zaak te openen en hierdoor zit het aanbod flink in de lift. Gert-Jan Deben, beleidsmaker bij ANKO: “Het kappersberoep is een vrij beroep, wat betekent dat je je gemakkelijk kunt inschrijven en aan de slag kunt. Wij zien vooral de ‘bijverdienstenkapper’ toenemen: veel mensen verbouwen hun garage om daar als zzp’er aan de slag te gaan.” Sinds 2010 probeert de bond het aantal kapperszaken binnen de perken te houden middels een ‘handreiking vestigingsbeleid gemeenten’. “Iedereen die een beetje kan knippen, kan voor zichzelf beginnen,” aldus Han de Groot, beleidsadviseur van ANKO. “Dat gaat ten koste van het ambacht.”

Kwaliteit doorslaggevend


Volgens Martijn Abers, directeur van de Nederlandse Kappersakademie, valt het wel mee met het overschot aan kapsalons. “Er blijft in dit vak werk genoeg, maar in de toekomst zal kwaliteit de doorslag geven. Wij leiden onze mensen op voor banen in het hoogste segment, 85 tot 95% komt vrijwel direct aan een baan.” Dat mensen niet bang zijn om de knip te trekken, merken ook barbierszaken als het Rotterdamse Schorem. Hier komen mannen om kapsel, baard en snor onder handen te laten nemen, al dan niet onder het genot van een biertje of een glas whisky. Het is zoals de heren van Schorem het zelf omschrijven ‘een plek waar mannen even een uurtje man kunnen zijn.’