Deze 23-jarige verdient tonnen met het tweeten van feitjes

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hij opende zes jaar geleden een Twitter-account om Britney Spears te volgen. Nu verdient hij ruim vier ton per jaar met het tweeten van min of meer willekeurige feitjes. Kris Sanchez, de man achter UberFacts, bouwde haast per ongeluk een van de sterkste internetmerken van Amerika.

Lucratieve tweets


Oprah Winfrey’s voornaam was eigenlijk ‘Orpah’.


Mannelijke koala’s hebben twee penissen.


Ernest Hemingway overleefde twee vliegtuigcrashes, op twee opeenvolgende dagen.Zomaar wat voorbeelden van tweets die hij de wereld in stuurde onder de vlag van Uberfacts, dat inmiddels een kleine 10 miljoen volgers heeft op Twitter. Naar eigen zeggen verdient Sanchez per jaar alleen al aan gesponsorde tweets zo’n 500.000 dollar (440.000 euro). De advertentie-inkomsten van zijn iOS-app (inmiddels ruim anderhalf miljoen keer gedownload) en de binnenkort te lanceren Android -versie komen daar nog bij. Sanchez zelf is regelmatig nog verbaasd over het succes: “Ik had nooit gedacht hier ooit van te kunnen leven.”

Van drop-out tot CEO


Het begon allemaal op school, uit verveling. Sanchez: “Om de tijd te doden, begon ik feitjes op te zoeken op internet.” Rond die tijd maakte hij een Twitter-account aan om zijn idool Britney Spears te volgen. “En omdat ik weinig te tweeten had, dacht ik: die feitjes zijn daar misschien wel leuk voor.” En hoewel Britney hem tot op de dag van vandaag nog niet volgt, bleken zijn tweets aan te slaan. Toen hij zonder diploma de State University of New York verliet, besloot hij echt werk te gaan maken van zijn Twitter-account. Tussen zijn dansaudities en bijbaan door schroefde hij het aantal tweets op naar zo’n zeventig per dag. Het succes hield aan en de boel werd serieuzer: hij nam personeel aan (vooral fact-checkers) en bombardeerde twee vrienden tot business partners. Sinds begin dit jaar is hij officieel CEO van het bedrijf UberFacts.

Kritiek


Zoals dat gaat met hoge bomen, kreeg Sanchez al gauw stevige kritiek te verduren. Zo publiceerde de populaire website BuzzFeed een pittig artikel waarin onjuiste UberFacts-tweets werden besproken. De kritische geluiden maakten Sanchez extra vastberaden om te zorgen voor betrouwbaarheid. “Vanaf dat moment ging ik UberFacts als een echt merk beschouwen. Ik realiseerde me dat er een enorme achterban is en wilde er alles aan doen om de kwaliteit van de informatie te waarborgen.” Niet zonder resultaat, want het aantal volgers blijft maar groeien. Het geld stroomt binnen, er zijn plannen voor een boek en er wordt zelfs gespeculeerd over een tv-deal. Niet slecht toch, voor een verveelde Britney Spears-fan?