Meisjes presteren wereldwijd beter, vooral in exacte vakken

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wereldwijd boeken meisjes opvallend betere studieresultaten dan jongens, vooral waar het gaat om wiskunde en andere exacte vakken. Dat concluderen onderzoekers van de University of Missouri (VS) op basis van gegevens van 1,5 miljoen scholieren van over de hele wereld. Dat nog steeds weinig meisjes kiezen voor een technische carrière, komt volgens het onderzoeksteam door de manier waarop het onderwijs is ingericht.

Sekse-ongelijkheid


In 70% van de landen waar statistieken beschikbaar zijn, scoren meisjes significant hoger dan jongens. Onderzoeksleider David Geary, psycholoog aan de University of Missouri: “Zelfs in landen waar de rechten van vrouwen zeer beperkt zijn, stelden we vast dat meisjes al op hun vijftiende aanmerkelijk beter presteren waar het gaat om onder meer lezen, wiskunde en wetenschappelijk begrip. Politieke, economische of sociale omstandigheden doen hier niets aan af.” Sterker nog, in landen waar de sekse-ongelijkheid het grootst is, waaronder Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, is het verschil zelfs groter in het voordeel van de meisjes.

Inrichting van het onderwijs


Meisjes mogen dan beter presteren in vooral de exacte vakken, het zijn nog steeds veelal mannen die de dienst uitmaken bij tech-bedrijven. Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak hiervan in de manier waarop het exacte onderwijs is ingericht. Geary: “Veel onderwijsinstellingen hebben al eerder gemerkt dat de structuur van de lessen meisjes vaak minder aanspreekt dan jongens.” Hierdoor zijn meisjes minder snel geneigd te kiezen voor een technische carrière. Een aanpak die minder is gericht op theorie en meer op samenwerking, zou voor meisjes beter geschikt zijn, meent Geary: “De University of California heeft tests uitgevoerd voor een inleidend vak in de computerwetenschappen, waarbij werd de lessen een meer probleemoplossend en sociaal karakter kregen. Dit leidde direct tot meer vrouwen die voor een technische richting kozen.”