Zzp’ers verwachten niet veel van pensioen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De meeste zzp’ers rekenen erop dat ze ook na het bereiken van de pensioenleeftijd nog moeten werken. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer. Een meerderheid geeft aan niet tevreden te zijn over hun oudedagsvoorziening.

Onvoldoende voorbereid


Centraal Beheer ondervroeg ruim 500 zelfstandig ondernemers in uiteenlopende sectoren over hun pensioensituatie. Een vijfde van de ondervraagde zzp’ers (21%) denkt niet dat de maandelijkse pensioenuitkering genoeg zal zijn. Bovendien geeft 41% aan momenteel geen geld opzij te zetten voor hun oude dag. 57% verwacht na de pensioenleeftijd door te moeten werken. Sylvia Matser, senior marktmanager bij Centraal Beheer: “Zelfstandig ondernemers hebben geen beschikking over de gemakken van een pensioenregeling vanuit een werkgever. Dit leidt ertoe dat zij vaak onvoldoende opzij zetten voor hun pensioen.”

Grote gevolgen


Volgens Matser heeft een te laag pensioen niet alleen gevolgen op persoonlijke niveau. “De groep Nederlanders die als zelfstandig ondernemer zijn kansen beproeft wordt steeds groter. Een inkomstentekort na pensionering kan daarom, behalve op op persoonlijk niveau, ook op economisch gebied grote gevolgen hebben. We adviseren zzp’ers dan ook tijdig te beginnen met het opzij zetten van geld voor later.” Een manier om dat te doen is volgens Matser het doorberekenen van het pensioen in het uurtarief dat men rekent. Het allerbelangrijkste is echter dat de zzp’er zich bewust is van de financiële situatie: “Het op orde hebben van je inkomsten, nu en in de toekomst, is extra belangrijk voor de groeiende groep zelfstandig werkenden in ons land.”