Nederlandse werkgelegenheid sterk toegenomen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De werkgelegenheid is in het laatste kwartaal van 2014 sterk gegroeid ten opzichte van de voorgaande maanden, meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Met een groei van 42.000 banen kan zelfs grootste toename in 3,5 jaar worden genoteerd.

Piek in werkgelegenheid


Na ruim twee jaar van dalende werkgelegenheid is er sinds het tweede kwartaal van 2014 een toename te zien. Deze groei heeft zich in de laatste maanden van het jaar versterkt. Het totaal aantal werknemers ligt met 7,7 miljoen weliswaar onder het record van 2008 (8 miljoen), maar is hoger dan het in zes jaar is geweest. De werkgelegenheidsgroei is vooral te danken aan uitzendkrachten en zelfstandigen die werk vonden.

Langdurig werklozen


De werkgelegenheid als geheel mag dan groeien, dat betekent niet dat de situatie er voor iedereen beter op wordt. Langdurig werklozen blijken nog niet te profiteren van de toenemende werkgelegenheid, zodat nu bijna de helft van de werklozen al langer dan een jaar zonder werk zit. Aan het eind van 2013 gold dit nog voor 37% van de werklozen. De groep die het moeilijkst aan een baan komt, wordt gevormd door 45-plussers. Ruim 60% van hen is al minimaal een jaar werkloos.

Belastingkorting als trigger


Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft aan blij te zijn met de forse toename van de werkgelegenheid, maar geeft ook aan dat de positie van oudere werklozen hem zorgen baart. Hij pleit voor meer aandacht voor deze groep, voor wie het bijzonder moeilijk is om een baan te vinden. Om het in dienst nemen van 45-plussers te bevorderen, wijst de minister op een reeds bestaande regeling: deze biedt werkgevers een belastingkorting wanneer zij zeer ervaren werknemers aannemen.