Kinderen krijgen schaadt de carrière, denken vooral vrouwen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een meerderheid van de Nederlandse vrouwen verwacht nadeel te ondervinden op de arbeidsmarkt als gevolg van het krijgen van kinderen. Ook jongeren en hoogopgeleiden verwachten relatief vaak dat het ouderschap hun carrière in de weg zal staan. Dit blijkt uit een rapport dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag presenteert.

Ouderschap verkleint professionele kansen


Meer dan de helft (58%) van de vrouwen die geen kinderen hebben, verwacht dat het ouderschap een nadelige uitwerking heeft op de eigen professionele carrière. Van de mannen is slechts 24% deze mening toegedaan. Mannen met een vrouwelijke partner verwachten echter wel dat de loopbaan van hun vrouw zal lijden onder het ouderschap: 46% voorziet een verkleining van de kansen van hun partner op de arbeidsmarkt. Het CBS geeft aan dat deze verwachtingen vrij goed aansluiten bij de feitelijke situatie, aangezien vrouwen met kinderen beduidend minder uren maken dan mannen met kinderen en bovendien per uur minder verdienen (bij gelijk opleidingsniveau en dezelfde leeftijd).

Twintigers en hogeropgeleiden zijn sceptischer


Twintigers verwachten meer nadelige carrière-effecten van het ouderschap dan dertigers. Volgens het CBS kunnen hier twee verklaringen voor zijn: ofwel het gegeven dat het krijgen van kinderen rond het dertigste levensjaar gebruikelijker is, ofwel het gegeven dat dertigers over het algemeen verder zijn in hun professionele loopbaan. Een ander opvallend verschil houdt verband met het opleidingsniveau van de ondervraagden. Van de hoogopgeleiden verwacht bijna de helft hinder te ondervinden op de arbeidsmarkt, terwijl dit onder laagopgeleiden slechts een kwart is. Het CBS ondervroeg voor het onderzoek zo’n 2500 mannen en vrouwen van 18 tot 43 jaar.