Europese werknemer maar weinig geïnteresseerd in opleiding naast het werk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers in Europese landen hebben over het algemeen weinig interesse in het volgen van een opleiding naast hun werk. Dat blijkt uit een onderzoek van EF Corporate Solutions, een bedrijf dat gespecialiseerd is in Engelse taaltrainingen. Daarnaast toont het onderzoek aan dat leidinggevenden moeite hebben om hun personeel te motiveren voor opleidingen.

Werknemers moeilijk te motiveren


In het onderzoek worden meer dan duizend senior executives uit tien landen (Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Mexico, Rusland, Spanje, de VS en Zweden) ondervraagd over de motivatie van hun medewerkers voor zakelijke opleidingen. Meer dan de helft (53%) geeft aan geregeld problemen te hebben om hun werknemers te motiveren een opleiding te starten of af te maken. Dit terwijl de meerderheid van de medewerkers juist aangeeft graag te willen leren. “Vooral in Europa komt dit probleem voor,” aldus EF-president Peter Burman.

Grote verschillen


Opvallend zijn de grote verschillen tussen de afzonderlijke landen. In Brazilië (62%) en China (60%) geeft de meerderheid van de executives aan dat hun personeel zeer welwillend tegenover opleidingen en trainingen staat, terwijl men in de Europese landen veel sceptischer is. Het minst gemotiveerd zijn de werknemers in Duitsland (32%) en Spanje (34%). Zweden, Groot-Brittannië in Frankrijk scoren net iets hoger (alle 38%).

Geen ‘one size fits all’


“Bedrijven, met name multinationals, moeten begrijpen dat er voor het motiveren van mensen geen kant-en-klare benadering bestaat die voor iedereen werkt,” benadrukt Burman. “Er bestaan grote verschillen tussen landen. In Rusland werkt het om in te zetten op het aspect van competitie, terwijl deze methode in Zweden helemaal niet effectief is. In Brazilië helpt het juist om te wijzen op betere verdiensten.” De onderzoekers adviseren werkgevers een actieve rol aan te nemen en te achterhalen welke methode in hun bedrijf aanslaat.