Gemengde teams zijn productiever, maar minder gezellig

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Teams bestaande uit zowel mannen als vrouwen zijn op de werkvloer productiever dan niet-gemengde teams. Het nadeel van deze gemengde teams is dat de werknemers het minder naar hun zin hebben. Dit tonen onderzoekers van de George Washington University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan.

Samenwerking, productiviteit en tevredenheid


Economen van beide universiteiten bestudeerden de data van een grote Amerikaanse firma, die ruim zestig kantoren heeft in de Verenigde Staten en daarbuiten. Ze verzamelden gegevens over een periode van acht jaar met betrekking tot baantevredenheid, productiviteit en de samenwerking met collega’s. Binnen het bedrijf werd zowel gewerkt met gemengde teams als met teams die volledig uit mensen van het hetzelfde geslacht bestaan. De teams bestaande uit alleen mannen of vrouwen voelden meer onderling vertrouwen, bleken beter in staat met elkaar samen te werken en hadden meer plezier in de werkzaamheden.

Vaardigheden en visies


Gek genoeg bleken de gemengde teams – die dus minder vertrouwen hadden, minder goed samenwerkten en minder plezier hadden – wel het meest productief. Volgens de onderzoekers is de productiviteit van een evenwichtig team (met evenveel mannen als vrouwen) 41% hoger dan die van niet-gemengde teams. Deels wordt dit vermoedelijk veroorzaakt doordat in deze teams meer uiteenlopende vaardigheden en visies zijn vertegenwoordigd. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat de leden van de niet-gemengde teams meer gericht zijn op sociale activiteiten en minder op het werk.