Provincie Limburg wil werklozen verplichten om over de grens te solliciteren

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De provincie Limburg is van plan om werklozen verplicht te laten solliciteren in het buitenland, zo schrijft de Volkskrant. Provinciebestuurder Twan Beurskens wil nog dit jaar een proefproject starten, samen met de gemeente Venlo en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Straal van 100 kilometer


Op basis van de huidige wetgeving moeten werkzoekenden een passende functie accepteren binnen een straal van 100 kilometer van hun woonplaats. Maar voor banen net over de Duitse of Belgische grens geldt dit niet. “Dat is toch vreemd?” aldus Beurskens. “Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen , op 70 kilometer afstand.” Beurskens vindt dat een politieke oplossing te lang op zich laat wachten en neemt met dit proefproject het voortouw.

Tussen de oren


Van echte dwang om een baan in het buitenland te accepteren, kan juridisch geen sprake zijn. Maar voor ‘lichte drang’ kan de provincie volgens Beurskens wel zorgen. Volgens hem is een mentaliteitsverandering nodig: “Het zit vooral tussen de oren. De mensen gaan wel voor benzine, koffie en thee de grens over. Dat kunnen ze ook voor hun werk doen.” Hij wil de wetgeving ‘van onderop’ veranderen, zodat werken in het buitenland langzaam normaal gaat worden: “Als de eerste schapen over de dam zijn, zien ze in Den Haag dat het niet meer dan logisch is.”