Groei ondernemersvertrouwen gedempt door wereldwijde onzekerheid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het ondernemersvertrouwen heeft in 2014 een hoogte bereikt die sinds het uitbreken van de financiële crisis niet meer is vertoond. Tegelijkertijd wordt deze vertrouwensgroei gedrukt een wereldwijde golf van onzekerheid. Dit blijkt uit het International Business Report van adviesorganisatie Grant Thornton.

Beleidsbepalers maken zich zorgen


Het onderzoek van Grant Thornton richt zich op directeuren , senior executives en ondernemers in de grotere economieën van de wereld. Zij blijken zich grote zorgen te maken, onder meer over de spanningen in Oekraïene, de dalende olieprijs en de toekomst van de eurozone. "De heersende onzekerheid maakt het bedrijven moeilijk en het dwingt hen om beslissingen over investeringen voor de groei van hun organisatie in de toekomst uit te stellen,” licht Frank Ponsioen, voorzitter van de raad van bestuur van Grant Thornton, toe. “Dit is begrijpelijk, gezien de turbulente toestand van de markten wereldwijd. Bedrijven blijven positief over hun groeipotentie, maar zijn minder optimistisch dan drie maanden geleden.”

Regionale ontwikkelingen


Het ondernemersvertrouwen is een van de voornaamste indicatoren voor de toekomstige economische ontwikkeling. Wat die toekomst gaat brengen, is op basis van dit rapport enigszins twijfelachtig. Volgens Ponsioen kunnen regionale ontwikkelingen grote wereldwijde gevolgen hebben. "De Chinese export blijft dalen terwijl het in balans probeert te komen, wat belangrijke gevolgen zou kunnen hebben voor de mondiale economie.” En ook de ontwikkelingen in de VS kunnen de mondiale economie beïnvloeden: ”Als de Amerikaanse Federal Reserve het aankomend jaar eindelijk de rente verhoogt, dan zou dit een aanzienlijk effect kunnen hebben op de gehele wereld, met name op een aantal opkomende markten.”

Ondernemersvertrouwen van 41%


Het International Business Report drukt het wereldwijde vertrouwen van directeuren, senior executives en ondernemers uit in procenten. Voor 2014 komt de score uit op 41%, wat een flinke groei betekent ten opzichte van 2013 (28%) en 2012 (12%). Kijkt men echter naar het vierde kwartaal, dan is een daling te bespeuren van 43% naar 35%. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de grootste economieën: de Verenigde Staten, Japan en China. Ponsioen durft nog niet al te optimistisch te zijn: “De grote toename van het mondiale optimisme in 2014 kwam na een aantal zware jaren als een aangename verrassing. Maar de inzinking in de laatste drie maanden van het jaar geeft aan dat ondernemingen over de gehele wereld voor 2015 problemen voorzien."