Vaker ontslag op staande voet dankzij Facebook-post

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Steeds vaker leidt onhandig gedrag op social media als Facebook en Twitter tot ontslag op staande voet. Dit meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs arbeidsrechtdeskundigen van DAS en ARAG. Een tiende van de ontslagen op staande voet houdt direct verband met socialmedia-uitingen. 

Doorzettende trend

De juridische dienstverleners van DAS deden ook vorig jaar onderzoek naar de rol van social media bij ontslagzaken en toen was er al sprake van een trend. DAS-woordvoerder Pascal Besselink riep werknemers op basis hiervan op om verstandiger om te gaan met Twitter en Facebook. Veel heeft dit niet geholpen, want het aantal gevallen lijkt alleen maar toe te nemen. Neem Franko Berk, voormalig beveiliger op de tram in Rotterdam . Hij schreef in een Facebook-discussie over ebola: “Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland.” Een andere Facebooker maakte een screenshot en stuurde dit naar Berks werkgever, die hem dezelfde dag nog ontsloeg.

Groter bereik

Het mooie en tegelijk gevaarlijke van berichten op social media is het gigantische bereik dat ze kunnen hebben. Volgens Hanneke Boesveld, jurist arbeidsrecht bij ARAG, is dat de belangrijkste reden voor het toegenomen aantal problematische socialmedia-berichten: “Vroeger reikten dergelijke uitlatingen bij wijze van spreken niet verder dan de verjaardagskring, nu kunnen ze dankzij internet een eigen leven gaan leiden en de werkgever beschadigen.” Dit ondervond ook de medewerker van een ander beveiligingsbedrijf, die zijn steun uitsprak voor de aanslagen op enkele moskeeën in Zweden, rond de afgelopen jaarwisseling. Zijn werkgever maakte bekend ‘passende maatregelen’ te hebben getroffen.