Lange mensen hebben vaker een succesvolle baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die op het hoogste niveau werkzaam zijn (bijvoorbeeld directeurs en advocaten) zijn gemiddeld 6 centimeter langer dan werknemers op het laagste niveau (bijvoorbeeld vakkenvullers en orderpickers ). Dit blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat gebruikmaakt van de internationale beroepenindeling ISCO (International Standard Classification of Occupations).

Vier beroepsniveaus

De ISCO-indeling in beroepsniveaus bevat vier hoofdcategorieën, die weer worden uitgesplitst naar bedrijfstak. Mannen uit de hoogste ISCO-categorie (niveau 4) zijn gemiddeld 1.82 meter, terwijl het gemiddelde in de laagste categorie 1.76 meter is. De twee tussenliggende niveaus (2 en 3) zitten hier qua lengte weer tussenin. Bij vrouwen is de verdeling vergelijkbaar: in de hoogste categorie is het gemiddelde 1.70 meter, tegenover 1.65 meter in de laagste categorie. Enigszins kort door de bocht kun je dus concluderen: hoe langer je bent, hoe groter de kans op een succesvolle baan.

Lange presidenten

De vuistregel ‘hoe langer, hoe succesvoller’ lijkt ook op te gaan voor een van de meest invloedrijke posten ter wereld: die van president van de Verenigde Staten. Amerikaanse presidenten zijn namelijk, met een gemiddelde lengte van 1.82 meter, 3 centimeter langer dan de gemiddelde onderdaan. Barack Obama komt met zijn 1.85 meter weer 3 centimeter boven dit presidentiële gemiddelde uit.