Vacatures.nl

Visagist

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een visagist?

Een visagist (ook wel make-up artist) is een specialist in make-up, die zich vooral bezighoudt met het aanbrengen van make-up op het gezicht en het geven van advies hierover. De vakkennis die een visagist bezit, heeft vooral betrekking op verschillende huidtypen en –kleuren en de bijpassende make-up. Vaak houden visagisten zich, behalve met de make-up, ook bezig met de haarverzorging van cliënten. Sommige visagisten hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde discipline, bijvoorbeeld in het opmaken van bruiden, fotomodellen, acteurs of televisiepresentatoren en –gasten.

Het vak van visagist lijkt enigszins op dat van schoonheidsspecialiste, maar de twee zijn niet hetzelfde. Het verschil is dat de schoonheidsspecialiste zich vooral met huidverzorging bezighoudt (bijvoorbeeld door middel van maskers en verzorgende crèmes), waar de visagist is gespecialiseerd in het maskeren van de minpunten (puistjes, oneffenheden, etc.) en het accentueren van de pluspunten van iemands gezicht (door middel van het aanbrengen van de juiste make-up).

Wat doet een visagist?

De werkzaamheden van visagisten zijn over het algemeen de volgende:

 • Bespreken van de wensen van de cliënt
 • Adviseren van de cliënt op basis van huidtype en gezicht
 • Aanbrengen van make-up (bijvoorbeeld eyeliner, oogschaduw, mascara, concealer, lippenstift, lipgloss, foundation, blush en nagellak)
 • Zo nodig: verwijderen van aangebrachte make-up
 • Eventueel bedenken en verzorgen van een make-over / metamorfose (in samenwerking met bijvoorbeeld stylisten, kappers en kledingadviseurs)
 • Adviseren van verkopers van make-up over hun producten
 • Bijhouden van trends en ontwikkelingen in de make-up-wereld
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving visagist, functie-eisen visagist, functieprofiel visagist, taken van een visagist, verantwoordelijkheden visagist, wat doet een visagist, wat is een visagist, werken als visagist, werkzaamheden visagist.

Waar werken visagisten?

Visagisten werken in de meeste gevallen voor beautysalons, cosmeticamerken of parfumerieën. Daarnaast zijn er veel visagisten die als freelancer werken: op die manier kunnen ze op verschillende terreinen werkzaam zijn, bijvoorbeeld in de fotografie of bij theater- of televisieproducties. Collega’s met wie je als visagist te maken krijgt, zijn onder meer schoonheidsspecialistes, kappers, manicures, pedicures en stylisten. 

Belangrijke onderwerpen: visagist collega's, waar werken visagisten.

Hoe word je visagist?

De meest logische opleiding voor iemand die visagist wil worden, is de mbo-opleiding Visagie. Deze wordt meestal in deeltijd aangeboden en kan onder andere gevolgd worden aan de volgende instellingen:

 • Dik Peeters Haar & Make-up (Amsterdam)
 • Dutch Beauty Academy (Amsterdam)
 • Facefacts Academy (Luinjeberd, Friesland)
 • Haagse & Brabantse Visagieschool (Den Haag / Breda)
 • Hair & Beauty Academy (Rotterdam)
 • Nederlandse Beautyschool (Amsterdam / Rotterdam)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing visagist, carrière visagist, visagist worden, omscholing visagist, opleiding visagist, opleidingsniveau visagist, studeren voor visagist, studie voor visagist.

ANBOS

Visagisten in Nederland worden vertegenwoordigd door de ANBOS (Algemene Nederlandse Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging). Deze vereniging komt op voor verschillende beroepsbeoefenaars in het schoonheidsvak, waaronder schoonheidsspecialisten en visagisten. De ANBOS sluit onder meer cao’s af, geeft voorlichting en advies en organiseert kennisbijeenkomsten voor schoonheidsprofessionals.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.