Vacatures.nl

Talentmanager

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een talentmanager?

Een talentmanager is iemand die binnen een organisatie verantwoordelijk is voor het aantrekken, binden, begeleiden en ontwikkelen van jong talent. Het is een opleider/coach voor medewerkers die net klaar zijn met studeren en starten met hun eerste baan of in ieder geval net begonnen zijn met werken.

Wat doet een talentmanager?

Een talentmanager is de steun en toeverlaat van jong talent binnen een organisatie. Hij fungeert als eerste aanspreekpunt bij vragen en problemen en heeft als taak de ontwikkeling van jonge medewerkers te stimuleren en hen bekwamer te maken in hun vak en in alle vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Soms is de talentmanager verantwoordelijk voor het gehele HR-proces: van de werving van medewerkers tot aan het voeren van exitgesprekken. Het kan ook zijn dat de focus meer op coaching en begeleiding ligt. Onder het takenpakket van de talentmanager kunnen de volgende werkzaamheden vallen:

  • Opstellen en verspreiden van vacatures
  • Voeren van sollicitatiegesprekken
  • Selecteren van geschikte kandidaten
  • Coachen en ondersteunen van jonge werknemers
  • Personeelsadministratie
  • Coördineren en administreren van ziekteverzuim
  • Vragen beantwoorden over personeelsreglementen en procedures binnen de organisatie
  • Ontwikkelen van traineeprogramma’s: strategieën of beleid om talent zich te laten ontwikkelen
  • Monitoren van de ontwikkeling van jonge werknemers en zo nodig bijsturen
  • In kaart brengen van de carrièrewensen van trainees en hen begeleiden bij het gewenste carrièrepad

Het werk van een talentmanager vertoont vaak deels overlap met dat van een recruiters

Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving talentmanager, functie-eisen talentmanager, functieprofiel talentmanager, taken van een talentmanager, verantwoordelijkheden talentmanager, wat doet een talentmanager, wat is een talentmanager, werken als talentmanager, werkzaamheden talentmanager.

Waar werken talentmanagers?

Als talentmanager ben je meestal in dienst van een organisatie waar trainees werkzaam zijn. Dat kan zijn meestal de wat grotere organisaties. Denk aan overheidsorganisaties (een gemeente of provincie bijvoorbeeld), een multinational, bank of verzekeringsmaatschappij. Ook bij de grotere recruitmentbureaus werken talentmanagers.

Talentmanagers krijgen hun werk te maken met veel mensen binnen de organisatie, omdat ze jonge talenten van verschillende afdelingen begeleiden. Collega’s met wie ze samenwerken zijn voorbeeld HR-managers, managers van afdelingen binnen de organisatie en corporate recruiters.

Belangrijke onderwerpen: talentmanager collega's, waar werken talentmanagers.

Hoe word je talentmanager?

Er bestaat geen specifieke opleiding tot talent manager. Het is een functie die je gaat doen vanuit je opgebouwde ervaring met HR en/of coaching. Dit is meestal belangrijker dan het al dan niet gevolgd hebben van een studie. Gevraagd wordt vaak om hbo- of wo-niveau.

Er zijn wel relevante opleidingen die aansluiting hebben met de functie van talentmanager. Denk bijvoorbeeld aan Human Resource Management (voorheen: Personeel en arbeid) of Arbeids- of Organisatiepsychologie.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing talentmanager, carrière talentmanager, talentmanager worden, omscholing talentmanager, opleiding talentmanager, opleidingsniveau talentmanager, studeren voor talentmanager, studie voor talentmanager.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.