Vacatures.nl

Stewardess

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een stewardess?

Een stewardess (mannelijk: steward) is iemand die aan boord van een vliegtuig zorgt voor de veiligheid en de bediening van de passagiers. Verder bestaat het cabinepersoneel nog uit de (senior) purser, die leiding geeft aan het cabinepersoneel. Piloten en co-piloten behoren niet tot het cabinepersoneel. Stewards en stewardessen die alleen op de luchthaven werkzaam zijn worden grondstewardessen en –stewards genoemd.

Wat doet een stewardess?

Stewardessen dragen aan boord van een vliegtuig zorg voor de veiligheid en de verzorging van de passagiers. Hun takenoverzicht ziet er meestal als volgt uit:

  • Verwelkomen van passagiers bij het instappen
  • Controleren van de boarding passes en het begeleiden naar de stoel
  • Omroepen en demonstreren van de veiligheidsvoorschriften en noodprocedures (uitleg over onder andere stoelriemen, zuurstofmaskers, reddingsvesten en nooduitgangen)
  • Voorbereiden en serveren van vliegtuigmaaltijden, hapjes en drankjes
  • Beantwoorden van vragen van passagiers
  • Bijstaan van misselijke of zieke passagiers
  • Schoonhouden van de cabine
  • Controleren van EHBO-apparatuur en andere veiligheidsvoorzieningen
  • Bijwonen van briefings over weersomstandigheden en vluchtgegevens (vlieghoogte, routes, aantal passagiers, vluchtduur, etc.)
  • Bieden van hulp bij noodsituaties conform instructies (bijvoorbeeld bij evacuatie of noodlanding)

Waar werken stewardessen?

Als stewardess werk je voor een luchtvaartmaatschappij. Bekende Nederlandse airlines zijn KLM, Transavia.com en ArkeFly. Grote internationale luchtvaartmaatschappijen zijn bijvoorbeeld Air France, Lufthansa, Alitalia, Delta Airlines, China Southern Airways, Delta Airlines, US Airways, United Airlines, British Airways, EasyJet, Ryanair, Fly Emirates, Cathay Pacific Airways en Quantas Airways.

Stewardessen hebben tijdens hun werk te maken met onder meer piloten, beveiligers, passagiersassistenten (airport caddies), douanemedewerkers, medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (KMAR), vertegenwoordigers van airlines en medewerkers van de technische dienst.

Hoe word je stewardess?

Je kunt stewardess worden door een interne opleiding bij een luchtvaartmaatschappij te volgen (waarvoor je minimaal een havo- of mbo 4-diploma nodig hebt) of via de mbo-opleidingen Steward/Stewardess, Luchtvaartdienstverlening of Steward/Receptioniste/Hostess, die je aan verschillende instellingen kunt volgen.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.