Vacatures.nl

(project) portfolio manager

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een portfolio manager?

De term portfolio manager wordt gebruikt voor verschillende beroepen en kan daardoor meerdere betekenissen hebben, waaronder:

 • (Project) portfolio manager
  Een portfolio manager houdt zich bezig met portfolio management, ook wel strategisch management genoemd: de tak van de bedrijfskunde die gericht is op het effectief en efficiënt realiseren van langetermijndoelstellingen.
   
 • (Beleggings) portfolio manager
  In de financiële wereld is er sprake van een specifieker soort portfolio manager: een beleggingsspecialist die de portefeuille van een onderneming beheert. Hij ontwikkelt beleggingsvoorstellen en is verantwoordelijk voor de strategie van het gehele beleggingsproces.

In onderstaande functieomschrijving wordt ingegaan op de (project) portfolio manager. Klik op de link voor de functieomschrijving van de (beleggings) portfolio manager.

Wat is portfolio management?

Onder portfolio management verstaan we een verzameling van strategische processen en beslissingen gericht op de optimale balans tussen de planning van activiteiten en het gebruiken van schaarse middelen (beschikbare mensen en middelen).

Idealiter denken en werken organisaties vanuit een bepaalde strategie. Wil men die strategie verwezenlijken, dan zal de organisatie actie moeten ondernemen om deze ten uitvoer te brengen. Portfolio management is de discipline die ervoor zorgt dat de strategie op een beheersbare manier kan worden gerealiseerd, met gebruik van de beschikbare middelen. Het doel van portfolio management is het totaal aan projecten maximale waarde te laten toevoegen aan de doelstellingen van een organisatie.

Projectmatige omgeving

In een projectmatige omgeving staat de portfolio manager op het meest overkoepelende niveau, dat van het realiseren van een strategie. Daaronder staat een programma-mananager, die de strategie vertaalt op het niveau van verandering, over meerdere projecten heen. Vervolgens is er de projectmanager, die deze visie en strategie weer vertaalt in concrete projecten, producten en diensten.

Wat doet een portfolio manager?

Portfolio managers houden zich bezig met het in kaart brengen en verbeteren van de bedrijfskundige strategie van een onderneming. Ze ontwikkelen beleid op organisatieniveau, stellen dashboards samen op basis van de top-down (strategie) en bottum-up (project) informatie, bewaken de samenhang tussen verschillende projecten en brengen de bedrijfsdoelen op één lijn. Verder verstrekken ze projectmandaten voor het initiëren van programma’s en projecten en sturen ze projectteams aan.

Praktisch gezien zijn portfolio managers verantwoordelijk voor het inrichten van het besluitvormingsproces en governance over het portfolio aan lopende en toekomstige projecten, voor sturing op programma-, project-, pmo- en directieniveau. Daarenboven rapporteren portfolio managers vaak direct aan de Raad van Bestuur in een organisatie.

Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving (project) portfolio manager, functie-eisen (project) portfolio manager, functieprofiel (project) portfolio manager, taken van een (project) portfolio manager, verantwoordelijkheden (project) portfolio manager, wat doet een (project) portfolio manager, wat is een (project) portfolio manager, werken als (project) portfolio manager, werkzaamheden (project) portfolio manager.

Waar werken portfolio managers?

Portfolio managers zijn vooral werkzaam bij middelgrote en grote commerciële bedrijven. Ook zijn er portfolio managers die vanuit een consultancybureau of als zelfstandige werken, in de rol van onafhankelijk adviseur.

Belangrijke onderwerpen: (project) portfolio manager collega's, waar werken portfolio managers.

Hoe word je portfolio manager?

Er is geen specifieke opleiding tot portfolio manager. Portfolio managers hebben vaak een jarenlange ervaring als project- of programma manager en een opleiding in de bedrijfseconomie of bedrijfskunde afgerond. Voorbeelden van dergelijke opleidingen, zijn:

 • Bedrijfseconomie / Business Economics (hbo/wo)
 • Bedrijfskunde (hbo / wo)
 • Bestuurs- en organisatiewetenschap (wo)
 • International Business Administration (wo)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing (project) portfolio manager, carrière (project) portfolio manager, (project) portfolio manager worden, omscholing (project) portfolio manager, opleiding (project) portfolio manager, opleidingsniveau (project) portfolio manager, studeren voor (project) portfolio manager, studie voor (project) portfolio manager.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.