Vacatures.nl

Pricing analyst

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een pricing analyst?

Een pricing analyst (ook wel pricing specialist) is iemand die zich bezighoudt met het onderzoeken, opstellen, vergelijken en monitoren van prijsmodellen, met als doel het realiseren van een optimale inkoop- of verkoopprijs voor de organisatie waarvoor hij werkzaam is. Daarnaast kan een pricing analyst een adviserende rol vervullen ten opzichte van het management, bijvoorbeeld waar het gaat om de winstgevendheid van bepaalde producten of diensten. Bij grotere bedrijven maakt de pricing analyst vaak deel uit van een groter team en legt hij bijvoorbeeld verantwoording af aan een pricing manager of pricing director.

Wat doet een pricing analyst?

Over het algemeen heeft een pricing analyst de volgende taken:

  • Uitvoeren van analyses van (inkoop- en/of verkoop-)prijzen, tarieven en marges, onder meer in vergelijking met de belangrijkste concurrenten (competitors analysis)
  • Vaststellen en in kaart brengen van productiekosten en andere vaste bedrijfskosten
  • Verstrekken van advies aan het management op het gebied van prijsstelling (teneinde een optimaal prijsmodel te realiseren)
  • Verrichten van onderzoek naar specifieke onderwerpen als prijselasticiteit, de waarde van aanbiedingen en een vergelijking tussen online- en offline-opbrengsten
  • Analyseren en documenteren van in- en/of verkoopgeschiedenis
  • Voeren van overleg op het gebied van prijsstelling met bijvoorbeeld inkopers, sales managers, marketing managers en een eventuele pricing manager of pricing director
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving pricing analyst, functie-eisen pricing analyst, functieprofiel pricing analyst, taken van een pricing analyst, verantwoordelijkheden pricing analyst, wat doet een pricing analyst, wat is een pricing analyst, werken als pricing analyst, werkzaamheden pricing analyst.

Waar werken pricing analysts?

Pricing analysts maken vaak deel uit van de marketing- of sales-afdeling van een commerciële organisatie, waarbij het werkveld nogal kan variëren: er zijn pricing analysts in vele takken, waaronder de retail, de automotive-branche, de farmaceutische industrie en de chemie. Collega’s met wie pricing analysts te maken hebben, zijn onder meer inkopers, verkopers, marketing managers, salesmanagers, pricing managers, pricing directors, transfer pricing specialists, productmanagers en trade analysts.

Belangrijke onderwerpen: pricing analyst collega's, waar werken pricing analysts.

Hoe word je pricing analyst?

Van een pricing analyst wordt in de meeste gevallen een hbo- of wo-niveau gevraagd. Voorbeelden van relevante opleidingen zijn:

  • Bedrijfseconomie  / Business Economics (hbo/wo)
  • Bedrijfskunde (hbo/wo)
  • Business Administration (hbo/wo)
  • Econometrie (hbo/wo)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing pricing analyst, carrière pricing analyst, pricing analyst worden, omscholing pricing analyst, opleiding pricing analyst, opleidingsniveau pricing analyst, studeren voor pricing analyst, studie voor pricing analyst.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.