Vacatures.nl

Pr-adviseur

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een pr-adviseur?

Een pr-adviseur (soms ook: pr-consultant) is iemand die zich richt op het verwerven van positieve aandacht voor een bedrijf of organisatie. Pr staat voor ‘public relations’, wat zoveel betekent als: de relatie met en je imago bij je publiek (of doelgroep) vooruithelpen. Een pr-adviseur behartigt dit belang, is het gezicht van het bedrijf en kan optreden als woordvoerder namens de organisatie.

Wat doet een pr-adviseur?

Een pr-adviseur heeft als taak het in een goed daglicht stellen van een bedrijf of organisatie. Hiervoor zet de adviseur verschillende kanalen en middelen in. Zo zal de pr-adviseur proberen publiciteit te genereren in kranten, tijdschriften, op tv en de radio, door bijvoorbeeld persberichten te verspreiden en contact te onderhouden met journalisten. Daarnaast denkt een pr-adviseur na over hoe een bedrijf of organisatie het beste geprofileerd kan worden en ontwikkelt hij of zij hiervoor beleid.

Wat zijn de taken van een pr-adviseur? Dit zijn een aantal werkzaamheden op een rij:

 • Relaties onderhouden met media
 • Woordvoering namens het bedrijf of de organisatie
 • Aandacht voor het bedrijf genereren in de media, op blog en op social media
 • Opstellen en verspreiden van persberichten
 • Organiseren van persconferenties en -bijeenkomsten
 • Pr-materiaal bedenken en (laten) ontwikkelen, zoals websites, folders en reclames
 • Externe partijen, zoals reclamebureaus, aansturen
 • De buitenwereld informeren over waar een bedrijf of organisatie mee bezig is
 • Ontwikkelen van pr-strategieën en -plannen
 • In kaart brengen van behoeften van je publiek en dit vertalen naar beleid
 • Organiseren van of bijdragen aan beurzen evenementen waarop het bedrijf of de organisatie van zichzelf laat horen
 • Bijhouden van ontwikkelingen in het nieuws en hierop inhaken
 • Budgetten voor public relations beheren en bewaken
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving pr-adviseur, functie-eisen pr-adviseur, functieprofiel pr-adviseur, taken van een pr-adviseur, verantwoordelijkheden pr-adviseur, wat doet een pr-adviseur, wat is een pr-adviseur, werken als pr-adviseur, werkzaamheden pr-adviseur.

Waar werken pr-adviseurs?

Als pr-adviseur kun je in dienst zijn van een bedrijf of organisatie. Dat kan een groot commercieel bedrijf zijn maar ook een non-profitorganisatie. Als je als pr-adviseur aan de slag gaat in een corporate organisatie, werk je nauw samen met de marketingafdeling. Collega’s waar je mee te maken kan hebben, zijn marketeers, communicatieadviseurs en copywriters. Ook zul je veel contact hebben met het management.

Pr-adviseurs werken ook bij gespecialiseerde pr-bureaus, die door verschillende bedrijven en organisaties worden ingehuurd om hun imago richting het publiek te verbeteren. Je werkt dan samen met bijvoorbeeld brandmanagers en marketing managers van de bedrijven waarvoor je werkt. Intern schakel je met bijvoorbeeld een traffic manager en andere pr-collega’s.

Het werk van een pr-adviseur vertoont soms overlap met dat van een communicatieadviseur en heeft ook raakvlakken met de functie persvoorlichter of woordvoerder.

Belangrijke onderwerpen: pr-adviseur collega's, waar werken pr-adviseurs.

Hoe word je pr-adviseur?

De meeste pr-adviseurs hebben een hbo-opleiding in de richting van communicatie of journalistiek. Hoewel die opleidingen niet specifiek op public relations zijn gericht, kun je vanuit daaruit wel het gemakkelijkst het vak in rollen. Deze opleidingen hebben namelijk wel raakvlakken met pr; zo is er veel aandacht voor de relatie en communicatie met je doelgroep(en). Ook de universitaire opleidingen Bedrijfscommunicatie of Communicatiewetenschap sluiten bij de functie van pr-adviseur aan.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing pr-adviseur, carrière pr-adviseur, pr-adviseur worden, omscholing pr-adviseur, opleiding pr-adviseur, opleidingsniveau pr-adviseur, studeren voor pr-adviseur, studie voor pr-adviseur.

Welke competenties heb je nodig als pr-adviseur?

Een goede pr-adviseur beschikt over de volgende eigenschappen, competenties en vaardigheden:

 • Je staat je mannetje en laat je niet gauw omver blazen.
 • Je ziet waar kansen liggen om publiciteit te genereren.
 • Je kunt je goed inleven in waar je doelgroep(en) behoefte aan hebben.
 • Je legt gemakkelijk contacten.
 • Je kunt goed balanceren tussen de belangen van verschillende partijen en hebt hier gevoel voor.

Wat is het salaris van een pr-adviseur?

Het salaris van een pr-adviseur is van veel verschillende factoren afhankelijk. Niet alleen het aantal jaren ervaring, maar bijvoorbeeld ook het type organisatie speelt mee. In een groot commercieel bedrijf zul je als pr-adviseur meer verdienen dan bij een kleine, publieke organisatie. Reken op een salaris dat gemiddeld tussen de 2.200 en 4.500 euro bruto per maand ligt.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.