Vacatures.nl

PHP-developer

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een PHP-developer?

Een PHP-developer (ook wel PHP-ontwikkelaar of PHP-programmeur) is iemand die websites, applicaties en andere webtoepassingen ontwerpt, programmeert en implementeert in de programmeertaal PHP.

Wat is PHP?

PHP staat voor 'PHP: Hypertext Preprocessor'. Het is een server-side scripttaal, wat inhoudt dat het draait op een server: de code wordt op de server uitgevoerd en alleen het resultaat hiervan wordt op de webpagina getoond. Dit is een belangrijk verschil met client-side-scriptingtalen als Javascript, waarbij de volledige pagina en code op de computer zelf worden gedownload en uitgevoerd. Bij PHP wordt op basis van de gebruikersinstructies de server geraadpleegd, waarna de PHP-code wordt omgezet in HTML. Op deze manier wordt een dynamische webpagina weergegeven, die eruitziet als een gewone HTML-pagina. Het voordeel van zo'n dynamische pagina is dat deze zichzelf kan aanpassen aan veranderde omstandigheden (bijvoorbeeld op basis van een database), in tegenstelling tot een statische pagina die in zijn geheel in HTML is opgemaakt. Bovendien kun je met PHP gemakkelijk XML-codes of afbeeldingen genereren.

Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat PHP een van de meest populaire scripttalen is. Allereerst is PHP, in vergelijking met andere talen, relatief makkelijk te leren. Daarnaast is het een vorm van (gratis) opensourcesoftware, wat wil zeggen dat de broncode is vrijgegeven, waardoor het eenvoudig aangepast en verbeterd kan worden. Ook is PHP snel en draait het op vrijwel alle systemen zeer stabiel.

Oorspronkelijk stond de naam PHP voor 'Personal Home Page', maar sinds versie 3.0 is het met 'PHP: Hypertext Preprocessor' een zogeheten recursief acroniem: een afkorting die zichzelf als onderdeel heeft. Hypertext preprocessor geeft de functie van PHP ook kernachtig weer: het verwerken van informatie tot hypertext, over het algemeen HTML (HyperText Markup) en XHTML (Extensible HyperText Markup).

Wat doet een PHP-developer?

Hoewel het per PHP-developer zal verschillen wat zijn exacte taken zijn, behoren de volgende werkzaamheden over het algemeen tot het takenpakket van PHP-ontwikkelaars:

 • Ontwikkelen en implementeren van (nieuwe) PHP-toepassingen voor websites, bijvoorbeeld contentmanagementsystemen (CMS'en) en fora
 • Testen, onderhouden en verbeteren van PHP-toepassingen
 • Vertalen van klantwensen naar concrete PHP-oplossingen
 • Optreden als troubleshooter in voorkomende gevallen
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving PHP-developer, functie-eisen PHP-developer, functieprofiel PHP-developer, taken van een PHP-developer, verantwoordelijkheden PHP-developer, wat doet een PHP-developer, wat is een PHP-developer, werken als PHP-developer, werkzaamheden PHP-developer.

Waar werken PHP-developers?

PHP-developers kunnen werkzaam zijn bij de meest uiteenlopende organisaties, van gespecialiseerde internetbedrijven en webshops tot overheidsinstanties en grote bedrijven. PHP is een dusdanig populaire scripttaal geworden dat in alle denkbare branches wel werk te vinden is voor PHP-programmeurs. Collega's met wie zij te maken hebben zijn onder meer: product owners, scrum masters, interaction designers, testers, functioneel ontwerpers, javascript developers en andere software engineers.

Belangrijke onderwerpen: PHP-developer collega's, waar werken PHP-developers.

Hoe word je PHP-developer?

Om PHP-developer te worden, kun je bijvoorbeeld een van de volgende hbo- of wo-opleidingen volgen:

 • Informatica (hbo/wo)
 • Technische Informatica (hbo/wo)
 • Computer Science (wo)

Daarnaast zijn er de nodige cursussen, trainingen en aanvullende opleidingen op het gebied van PHP-programmatuur. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Software Engineering
 • PHP Programming
 • PHP Back-End Developer
 • PHP en MySQL
Belangrijke onderwerpen: bijscholing PHP-developer, carrière PHP-developer, PHP-developer worden, omscholing PHP-developer, opleiding PHP-developer, opleidingsniveau PHP-developer, studeren voor PHP-developer, studie voor PHP-developer.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.