Vacatures.nl

Opleidingscoördinator

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een opleidingscoördinator?

Een opleidingscoördinator is iemand die (mede)verantwoordelijk is voor de planning, organisatie en kwaliteit van de opleidingen binnen een onderwijsinstelling of bij een bedrijf dat intern opleidingen aanbiedt. In het eerste geval heeft de coördinator vaak een x aantal opleidingen binnen een bepaalde studierichting onder zijn of haar hoede, in het tweede geval gaat het meestal om het aansturen van de gehele opleidingstak.

Wat doet een opleidingscoördinator?

Een onderwijscoördinator heeft een ondersteunende, maar tegelijkertijd sturende en coachende rol bij het vormgeven van onderwijs. Niet alleen heeft de opleidingscoördinator de taak het onderwijs te organiseren en te faciliteren via bijvoorbeeld studieprogramma’s en onderwijs- en examenreglementen, ook stimuleert hij of zij docenten en andere collega’s bij hun ontwikkeling via coaching.

Doel van het werk van de opleidingscoördinator is het onderwijs zo goed mogelijk te vorm te geven en waar mogelijk te verbeteren om zo de studieloopbaan van studenten soepel te laten verlopen en onderwijsrendementen te waarborgen.

Tot het takenpakket van een onderwijscoördinator kunnen de volgende werkzaamheden behoren:

 • Ontwikkelen en actualiseren van opleidingsprogramma’s
 • Ondersteunen en adviseren van opleidingsdirecteuren
 • Ondersteunen, sturen en coachen van docenten
 • Voeren van ontwikkelings- en coachingsgesprekken
 • Selectie- en toelatingsprocedures ontwikkelen, actualiseren en monitoren
 • Zorgen dat er up-to-date studiegidsen en onderwijs- en examenreglementen (OER’s) zijn
 • Roostering en planning
 • Werkprocessen optimaliseren
 • Zorg dragen voor totstandkoming van onderwijsevaluaties
 • Ondersteuning bieden het het verzorgen van accreditaties
 • Deelnemen aan en voorzitten van overleggen met docententeams en andere opleidingscoördinatoren
 • Contacten leggen onderhouden met het werkveld en opleidingscoördinatoren en beleidsmedewerkers buiten de eigen organisatie
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving opleidingscoördinator, functie-eisen opleidingscoördinator, functieprofiel opleidingscoördinator, taken van een opleidingscoördinator, verantwoordelijkheden opleidingscoördinator, wat doet een opleidingscoördinator, wat is een opleidingscoördinator, werken als opleidingscoördinator, werkzaamheden opleidingscoördinator.

Waar werken opleidingscoördinatoren?

Opleidingscoördinatoren kunnen werken op alle plekken waar opleidingen worden aangeboden. Dat zijn bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, zoals mbo’s, hogescholen en universiteiten, maar ook kennisinstituten of (corporate) bedrijven die hun personeelsleden zelf opleidingen aanbieden om hen bij te scholen en zich te laten ontwikkelen.

Op grote onderwijsinstellingen zul je als opleidingscoördinator samenwerken met onder andere opleidingsdirecteuren, studieloopbaanbegeleiders, onderwijskundigen, beleidsmedewerkers en docenten. In bedrijven krijgen opleidingscoördinatoren (eerder) te maken met trainers, managers en andere collega's van verschillende afdelingen.

Belangrijke onderwerpen: opleidingscoördinator collega's, waar werken opleidingscoördinatoren.

Hoe word je opleidingscoördinator?

Voor de functie van opleidingscoördinator bestaat geen specifieke opleiding. Wel wordt vaak om een afgeronde academische studie gevraagd, of op zijn minst een hbo-opleiding.

Soms is inhoudelijke kennis van de opleidingen waarvoor je coordinator bent, vereist. In dat geval is een opleiding in dezelfde richting noodzakelijk.

Ervaring met vergelijkbare werkzaamheden die je gaat doen in de functie van opleidingscoördinator, wordt eveneens vaak gevraagd in vacatures. Die is meestal belangrijker dan je papiertje.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing opleidingscoördinator, carrière opleidingscoördinator, opleidingscoördinator worden, omscholing opleidingscoördinator, opleiding opleidingscoördinator, opleidingsniveau opleidingscoördinator, studeren voor opleidingscoördinator, studie voor opleidingscoördinator.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.