Vacatures.nl

Operations manager

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een operations manager?

Een operations manager of operationeel manager is degene die binnen een organisatie verantwoordelijk is voor het efficënt en succesvol verloop van operaties. Onder operaties wordt dat gedeelte van de productie verstaan dat gericht is op waardetoevoegende activiteit.

Wat doet een operations manager?

Operations managers beheren de dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf of afdeling. Ze beoordelen de operationele zaken binnen een organisatie en zullen waar nodig bijsturen en verbetering voorstellen. Wat ze precies doen, is nogal afhankelijk van het soort bedrijf waarvoor ze werken. In sommige organisaties is hun taak toegespitst op de juiste inzet en taakverdeling van het personeel, bij andere kunnen operations managers zich weer meer bezighouden met zaken als voorraadbeheer en de afhandeling van betalingen. Bij grote organisaties hebben operationeel managers vaak alleen een aansturende rol en managen ze een grote groep werknemers, terwijl ze in kleinere bedrijven meestal ook een uitvoerende rol hebben.

Het takenpakket van een operations manager bij een groot bedrijf kan er als volgt uitzien:

  • Aansturen van de dagelijkse bedrijfsvoering
  • Leiden van veranderingsprocessen (bijvoorbeeld in de productie)
  • Opstellen van formatieplannen en jaarplannen
  • Vaststellen van de doelstellingen (vaak in samenwerking met de directie)
  • Aansturen van het team om de doelstellingen te behalen
  • Optimaliseren van zaken als planning, logistiek en supply-chain
  • Rapporteren aan de algemeen directeur (of ander lid van de directie)
  • Bewaken van de kwaliteit van de dienstverlening of productie
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving operations manager, functie-eisen operations manager, functieprofiel operations manager, taken van een operations manager, verantwoordelijkheden operations manager, wat doet een operations manager, wat is een operations manager, werken als operations manager, werkzaamheden operations manager.

Waar werken operations managers?

Een operations manager kan werkzaam zijn bij alle denkbare bedrijven of organisaties. Zowel commerciële bedrijven als non-profitinstellingen hebben vrijwel altijd een operationeel manager in dienst. Soms heeft een operations manager een specifiek gebied waarvoor hij verantwoordelijk is, bijvoorbeeld ict of logistiek. Collega's met wie een operations manager veel te maken heeft, zijn bijvoorbeeld office managers, CEO's, planners en change managers. Voor wat betreft de kwaliteit en veiligheid van de dienstverlening werken operations managers soms samen met KAM-coördinatoren.

Belangrijke onderwerpen: operations manager collega's, waar werken operations managers.

Hoe word je operations manager?

Voorbeelden van opleidingen waarmee je als operations manager aan de slag kunt, zijn Operations Management & Logistics (wo), Bedrijfskunde (hbo/wo) en de post-hbo-opleiding Operations & Supply Chain Management.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing operations manager, carrière operations manager, operations manager worden, omscholing operations manager, opleiding operations manager, opleidingsniveau operations manager, studeren voor operations manager, studie voor operations manager.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.