Vacatures.nl

Monteur werktuigbouw

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een monteur werktuigbouw?

Een monteur werktuigbouw is iemand die werktuigbouwkundige installaties plaatst, vervangt, onderhoudt en repareert. De term ‘werktuigbouw’ is vrij breed; hieronder vallen allerlei soorten machines, installaties en aandrijftechnieken. Een monteur werktuigbouw heeft verstand van al deze apparaten en onderliggende technieken.

Wat doet een monteur werktuigbouw?

Een monteur werktuigbouw richt zich op het goed laten functioneren van machines en installaties. Daarvoor doet de monteur onderhoud en signaleert en verhelpt hij storingen. Ook houden monteurs werktuigbouw zich bezig met het plaatsen en monteren van installaties.

Monteurs werktuigbouw hebben een uitgebreide kennis van de werking van allerlei typen technische installaties en machines, zoals cv-ketels, luchtbehandelings-, klimaat- en koelinstallaties en stoomturbines.

Wat doet een monteur werktuigbouw zoal? Dit valt doorgaans onder zijn takenpakket:

 • Monteren en plaatsen van installaties
 • Onderhoud en reparatie van apparatuur
 • Vervangen of uitbreiden van installaties
 • Signaleren en verhelpen van storingen
 • Controleren en testen van installaties
 • Maken van rapportages
 • Hanteren van veiligheids- en technische voorschriften
 • Administratieve werkzaamheden
 • Adviseren over onderhoud, veiligheid en duurzaamheid van machines
 • Geotechnisch onderzoek (bij offshore)

Als je al een aantal jaren ervaring hebt, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen de werktuigbouw. Je geeft dan sturing aan een team van monteurs en bent verantwoordelijk voor onder andere de planning, voortgang en administratie van projecten en de veiligheid van de monteurs.

Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving monteur werktuigbouw, functie-eisen monteur werktuigbouw, functieprofiel monteur werktuigbouw, taken van een monteur werktuigbouw, verantwoordelijkheden monteur werktuigbouw, wat doet een monteur werktuigbouw, wat is een monteur werktuigbouw, werken als monteur werktuigbouw, werkzaamheden monteur werktuigbouw.

Waar werken monteurs werktuigbouw?

Monteurs werktuigbouw kunnen onder andere werken bij technische onderhoudsbedrijven of bij de technische dienst van leveranciers van (half)fabricaten - of producten, zoals de transportmiddelenindustrie, chemie, metaalproductenindustrie of bij machinefabrieken. Ben je in dienst van een onderhoudsbedrijf, dan werk je op locatie bij verschillende klanten, bijvoorbeeld scholen en ziekenhuis, waar je installaties plaatst of apparatuur repareert.

Als je internationaal georiënteerd bent en je hebt zeebenen, dan kun je als monteur werktuigbouw ook in de offshore aan de slag. Je houdt je dan bezig met het goed laten draaien van geotechnische onderzoeksapparatuur op een schip en doet geotechnisch onderzoek.

Je werkt als monteur werktuigbouw vaak in teamverband, maar je neemt ook veel beslissingen zelfstandig. Mensen wie je te maken kunt krijgen zijn onder andere een projectleider, opzichter, calculator, werkvoorbereider en met andere installatiemonteurs.

Belangrijke onderwerpen: monteur werktuigbouw collega's, waar werken monteurs werktuigbouw.

Hoe word je monteur werktuigbouw?

Om monteur werktuigbouw te worden, volg je een opleiding in de richting van werktuigbouwkunde. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus, maar de opleiding die het meest aansluit is de mbo 3-opleiding Servicemonteur Werktuigbouwkunde. Ook met een opleiding in de richting van de installatietechniek kun je in het beroep terechtkomen.

Daarnaast zijn een VCA- en VOL-certificaat verplicht om de functie te beoefenen. Maar deze kun je vaak ook behalen in de praktijk.

Welke competenties heb je nodig als monteur werktuigbouw?

Wil je monteur werktuigbouw worden? Dan komen de goede eigenschappen en competenties je goed van pas:

 • Technisch inzicht
 • Oplossingsgericht
 • Zelfstandig en besluitvaardig
 • Stressbestendig
 • Zorgvuldig

Wat is het salaris van een monteur werktuigbouw?

Als beginnend werktuigbouwkundig monteur verdien je rond de 1.800 euro per maand. Dit salaris kan oplopen tot zo’n 3.000 euro naarmate je meer ervaring opbouwt en je specialiseert door het volgen van vakgerichte cursussen en trainingen. Het komt geregeld voor dat deze opleidingsmogelijkheden onder de secundaire arbeidsvoorwaarden van de monteur werktuigbouw vallen.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.