Management trainee

Wat is een management trainee?

Een management trainee is iemand die bij een bedrijf of organisatie wordt opgeleid tot manager. Traineeships zijn er voor hbo’ers en universitair opgeleiden die de ambitie hebben een hogere managementfunctie te gaan bekleden in de toekomst. Als management trainee volg je een speciaal programma, dat bestaat uit een combinatie van werken en leren.

Wat doet een management trainee?

Als management trainee doorloop je een werk- en opleidingstraject, waarbij je op verschillende afdelingen binnen een bedrijf en vaak ook in diverse functies ervaring opdoet. Daarnaast volg je een trainingsprogramma, waarbij je werkt aan de ontwikkeling van kennis, diverse vaardigheden aanleert en er veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Het programma duurt gemiddeld één tot drie jaar.

Wat je functie als management trainee precies inhoudt en hoe het traject eruit ziet, is lastig te definiëren. Elk bedrijf en elke organisatie kan op een eigen manier invulling geven aan een managementtraineeprogramma. Vaak doe je verschillende projecten, waarbij je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt en uiteindelijk de rol van projectleider of leidinggevende aanneemt. Op die manier leer je sturing geven en eigen verantwoordelijkheid te nemen.

In ieder geval zal er tijdens het traineetraject aandacht zijn voor (de ontwikkeling van):

 • Leiderschapskwaliteiten
 • Communicatie vaardigheden
 • Persoonlijke effectiviteit
 • Projectmanagement
 • Analytische vaardigheden

Tijdens het traject krijg je meestal een of twee mentoren die je begeleiden en coachen. Met je collega-trainees heb je eens in de zoveel tijd intervisiebijeenkomsten, waarin je met elkaar leer- en knelpunten en oplossingen bespreekt.

Waar werken management trainees?

Management trainees werken bij heel uiteenlopende bedrijven en organisaties. Vaak ga je aan de slag bij grotere instellingen met veel werknemers en afdelingen, variërend van multinationals en banken tot zorgorganisaties en (semi-)overheden.

Je zult veel samenwerken met collega-trainees en het management. En omdat je binnen veel verschillende afdelingen aan de slag gaat, krijg je in je werk te maken met mensen met uiteenlopende functies. Je werkt op zowel strategisch als operationeel niveau en komt dus in aanraking met verschillende lagen binnen de organisatie. Management trainees werken bij heel uiteenlopende bedrijven en organisaties. Vaak ga je aan de slag bij grotere instellingen met veel werknemers en afdelingen, variërend van multinationals en banken tot zorgverzekeraars en (semi-)overheden.

Je zult veel samenwerken met collega-trainees en het management. En omdat je binnen veel verschillende afdelingen aan de slag gaat, krijg je in je werk te maken met mensen met uiteenlopende functies. Je werkt op zowel strategisch als operationeel niveau en komt dus in aanraking met verschillende lagen binnen de organisatie.

Hoe word je management trainee?

Om aangenomen te worden als management trainee, moet je doorgaans een hogere opleiding (hbo of WO) gevolgd hebben. Of er een specifieke opleidingsrichting gewenst is, hangt af van het bedrijf of de organisatie waarbij je aan de slag gaat. Vaak wordt wel gevraagd om aantoonbare ervaring met leiding geven, bijvoorbeeld via bestuurswerk of andere nevenactiviteiten.

Voordat je aangenomen wordt als trainee, doorloop je een strenge sollicitatieprocedure, die bestaat uit verschillende rondes. Vaak word je gevraagd een videopitch te doen en maak je verschillende assessments, waarin je getest wordt op jouw vaardigheden en capaciteiten. Daarnaast heb je verschillende gespreksrondes, waarbij je om tafel gaat met mensen van verschillende afdelingen binnen het bedrijf of de organisatie.

Welke competenties heb je nodig als management trainee?

Wil je management trainee worden? Dan zul je een aantal competentie en vaardigheden in huis moeten hebben:

 • Leidinggevende capaciteiten of de ambitie die te ontwikkelen
 • Analytisch vermogen
 • Resultaatgericht
 • Sociaal sterk
 • Een sterke wil en doorzettingvermogen
 • Zelfreflecterend vermogen

Tijdens het traject waar je management trainee in terechtkomt, is er veel aandacht voor ontwikkeling van deze aspecten.

Wat is het salaris van een management trainee?

Als management trainee begin je doorgaans met een startsalaris rond de 30.000 euro per jaar. Je hebt daarnaast meestal een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden en krijgt veel trainings- en opleidingsmogelijkheden.