Vacatures.nl

Lasser

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een lasser?

Een lasser is iemand die onderdelen van metaal verbindt door middel van druk en/of warmte, vaak met behulp van een lasbril en een lasmal. Op de plaats van verbinding wordt het materiaal in vloeibare of deegachtige toestand gebracht en wordt eventueel materiaal met eenzelfde smelttemperatuur toegevoegd, zodat een stabiele verbinding tot stand komt.

Wat doet een lasser?

Het takenpakket van een lasser ziet er over het algemeen als volgt uit:

 • Maken van verbindingen door middel van MIG-, MAG-, TIG-, elektrodelassen of een andere las-toepassing, op basis van tekeningen en/of werkinstructies
 • Bespreken van het werk met de leidinggevende vooraf, tijdens het werk en achteraf
 • Vaststellen van het te gebruiken materiaal en lasgereedschap
 • Reinigen van het te verbinden materiaal
 • Juist afstellen van het gereedschap
 • Verrichten van onderhoud aan het gereedschap en overige apparatuur
 • Vervaardigen van mallen
 • Slijpen van snijgereedschap rekening houdend met het te verwerken materiaal
 • Bijkomende werkzaamheden en bewerkingen als aftekenen, zagen, tappen, boren, ponsen, snijbranden, vijlen, knippen en slijpen
 • In acht nemen van veiligheids-, milieu- en kwaliteitsnormen
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving lasser, functie-eisen lasser, functieprofiel lasser, taken van een lasser, verantwoordelijkheden lasser, wat doet een lasser, wat is een lasser, werken als lasser, werkzaamheden lasser.

Manieren van lassen

Er zijn vijf hoofdcategorieën van lassen:

 • Booglassen
  Hierbij worden de materialen die verbonden dienen te worden verhit door een elektrische plasmaboog, zodat het materiaal smelt en samenvloeit. Voorbeelden van booglastechnieken zijn: MIG- en MAG-lassen, TIG-lassen en lassen met beklede elektroden. MIG- en MAG-lassen zijn de meest toegepaste vormen van lassen.
   
 • Elektrisch weerstandlassen
  Bij deze methode worden druk en warmte gecombineerd. Varianten zijn: projectielassen, puntlassen, rolnaadlassen en stuiklassen.
   
 • Autogeen lassen
  Bij autogeen lassen (ook wel gassmeltlassen) gebruikt men een speciale brander met zeer hete vlam, die ontstaat dankzij de reactie van zuurstof en acetyleen.
   
 • Druklassen
  Hierbij worden de te verbinden metalen stevig tegen elkaar gedrukt en eventueel verhit (warmdruklassen / kouddruklassen). Voorbeelden zijn smeden, explosielassen, gasdruklassen, wrijvingslassen en ultrasoon lassen.
   
 • Bundellassen
  Bij bundellassen worden de materialen bestraald door middel van een bundel fotonen of elektronen. Ondersoorten zijn laserlassen en röntgenlassen.

Lasmethoden die buiten de vijf hoofdcategorieën vallen zijn onder andere: infraroodlassen, percussielassen, inductielassen en stift- en boutlassen.

Waar werken lassers?

Lassers werken meestal in de metaalproductie en –bewerking, in sectoren als de machine-industrie, elektrotechniek, carrosseriebouw, werktuigbouw en de scheepsbouw. Tijdens hun werk hebben lassers vooral te maken met werkvoorbereiders, calculators, planners, (technisch) tekenaars en technisch specialisten als pijpfitters, constructiebankwerkers, plaatwerkers, assemblagemedewerkers, conventioneel draaiers en CNC-draaiers.

Belangrijke onderwerpen: lasser collega's, waar werken lassers.

Hoe word je lasser?

De opleiding Allround Lasser is een mbo-opleiding die deel uitmaakt van de richting metaalbewerken. Afhankelijk van de instelling waar je de opleiding volgt, duurt deze twee tot vier jaar. Verder zijn er meer specialistische mbo-opleidingen als Autogeen lassen, Booglassen met beklede elektrode of MIG-/MAG-lassen.

Werkgevers vragen van lassers over het algemeen een certificaat conform de geldende norm (NEN-EN 287-1). Vaak wordt ook een veiligheidscertificaat gevraagd (VCA: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers).

Belangrijke onderwerpen: bijscholing lasser, carrière lasser, lasser worden, omscholing lasser, opleiding lasser, opleidingsniveau lasser, studeren voor lasser, studie voor lasser.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.