Vacatures.nl

Grafisch ontwerper

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een grafisch ontwerper?

Een grafisch ontwerper (ook wel grafisch vormgever) is iemand die zich beroepshalve bezighoudt met het verzorgen van de grafische vormgeving van drukwerk zoals brochures, boekomslagen, flyers en visitekaartjes. Ook is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van (digitale) producten als complete huisstijlen en beeldmerken van websites.

In sommige gevallen zijn de functies van ontwerpers en vormgevers gescheiden: iemand die het ontwerp heeft gemaakt, wordt dan grafisch ontwerper genoemd en degene die het ontwerp uitvoert, is de grafisch vormgever. Meestal wordt met de twee termen echter verwezen naar dezelfde functie.

Wat doet een grafisch ontwerper?

De werkzaamheden van grafisch ontwerpers kunnen onder andere bestaan uit:

  • Ontwerpen van reclame-uitingen in drukwerk (o.a. brochures, briefpapier, flyers, visitekaartjes, posters en roll-up banners), met name op het gebied van lay-out (indeling), typografie (lettertypen en -groottes, kolombreedte en regelafstand), kleurgebruik, illustraties en foto’s
  • Verzorgen van de grafische vormgeving van websites (huisstijl en beeldmerk)
  • Verzorgen van de belettering van reclameborden, voertuigen en winkelpanden
  • Visueel vertalen van merk- en marketingstrategie naar huisstijl, campagneconcepten, communicatietools en digitale media
  • Maken van nieuwsbrief-templates
  • Maken en bewerken van afbeeldingen en/of video’s
  • Bewaken van de huisstijl van bijvoorbeeld websites of andere online- of print-media (bijvoorbeeld zorgen voor eenheid tussen vormgeving en beeld- en tekstelementen)
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving grafisch ontwerper, functie-eisen grafisch ontwerper, functieprofiel grafisch ontwerper, taken van een grafisch ontwerper, verantwoordelijkheden grafisch ontwerper, wat doet een grafisch ontwerper, wat is een grafisch ontwerper, werken als grafisch ontwerper, werkzaamheden grafisch ontwerper.

Waar werken grafisch ontwerpers?

Grafisch ontwerpers zijn veelal werkzaam bij marketing-, reclame- en communicatiebureaus, grafische ontwerpbureaus en drukkerijen. Daarnaast kunnen ze als freelancer werkzaam zijn voor verschillende opdrachtgevers. Grafisch ontwerpers werken vaak samen met DTP’ers, online marketeers, traffic managers, creative directors, artdirectors, productmanagers en e-commerce managers.

Belangrijke onderwerpen: grafisch ontwerper collega's, waar werken grafisch ontwerpers.

Hoe word je grafisch ontwerper?

Om grafisch ontwerper te worden, kun je de mbo-opleiding grafische vormgeving (mediavormgever) volgen. Dit is een vierjarige opleiding op mbo-niveau 4, die je onder andere kunt volgen aan het Grafisch Lyceum.

Daarnaast zijn er nog enkele hbo-opleidingen op het gebied van grafische vormgeving, bijvoorbeeld:

  • Graphic Design (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)
  • Communication and Multimedia Design (Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Hogeschool Zuyd)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing grafisch ontwerper, carrière grafisch ontwerper, grafisch ontwerper worden, omscholing grafisch ontwerper, opleiding grafisch ontwerper, opleidingsniveau grafisch ontwerper, studeren voor grafisch ontwerper, studie voor grafisch ontwerper.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.