Vacatures.nl

Gastvrouw (gastheer)

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een gastvrouw/gastheer?

Een gastvrouw/gastheer (ook wel host(ess)) is iemand die gasten ontvangt en ervoor zorgt dat zij een onvergetelijke dag of avond hebben. Gastvrouwen/gastheren zijn het gezicht van een organisatie en er wordt dan ook verwacht dat zij een representatief uiterlijk hebben door zichzelf goed te kleden en te verzorgen.

Wat doet een gastvrouw/gastheer?

Een gastvrouw/gastheer is de eerste persoon die een gast ziet bij binnenkomst. Een gastvrouw/gastheer is ervoor verantwoordelijk dat gasten een ultieme beleving hebben en zich thuis en op hun gemak voelen. Als gastvrouw/gastheer zorg je ervoor dat gasten van alle gemakken worden voorzien; je begeleidt ze vanaf het moment dat ze binnenkomen tot het moment dat ze weer weggaan.

Wat je precies doet als gastvrouw/gastheer, is afhankelijk van het type bedrijf waar je werkzaam bent. In de horeca ben je doorgaans meer bezig met het culinaire gedeelte, maar werk je in een groot bedrijf, dan zul je je weer wat meer richten op baliewerkzaamheden en (licht) administratief werk.

Wat kan er onder het takenpakket vallen van een gastvrouw/gastheer?

 • Verwelkomen van gasten
 • Jassen aannemen
 • Informeren van gasten
 • Vragen beantwoorden van gasten
 • Gasten naar hun plek begeleiden
 • Opdekken van tafels
 • Rondbrengen van hapjes en drankjes
 • Voorraden bijhouden
 • Baliewerkzaamheden
 • Administratieve taken
 • Ondersteunen van collega’s bij diverse werkzaamheden
 • Netjes en schoon houden van de ruimten
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving gastvrouw (gastheer), functie-eisen gastvrouw (gastheer), functieprofiel gastvrouw (gastheer), taken van een gastvrouw (gastheer), verantwoordelijkheden gastvrouw (gastheer), wat doet een gastvrouw (gastheer), wat is een gastvrouw (gastheer), werken als gastvrouw (gastheer), werkzaamheden gastvrouw (gastheer).

Waar werken gastvrouwen/gastheren?

Als gastvrouw/gastheer werk je bij een bedrijf of organisatie waar veel gasten over de vloer komen en waarbij de beleving van de gast voorop staat. Dat kan in de horeca of de hotelbranche zijn, bijvoorbeeld in een wat luxer restaurant. Ook in de detailhandel werken gastvrouwen en -heren, onder andere bij wat chiquere meubel- of kledingzaken.

Verder worden op evenementen, zoals concerten of sportwedstrijden, vaak gastvrouwen/gastheren ingezet. In dat geval werk je bijvoorbeeld in een congrescentrum of op uitzendbasis. Maar ook sommige bedrijven hebben vacatures voor gastvrouwen/gastheren. In zo’n geval lijkt je functie meer op die van receptionist(e).

Veel van je taken als gastvrouw/gastheer voer je zelfstandig uit. Afhankelijk van de branche en het bedrijf waar je aan de slag gaat, kun je samen te komen werken met onder andere de bedrijfsleider, een food and beverage manager, medewerkers bediening, receptionisten en verkoopmedewerkers.

Belangrijke onderwerpen: gastvrouw (gastheer) collega's, waar werken gastvrouwen.

Hoe word je gastvrouw/gastheer?

Voor de functie van gastvrouw/gastheer is een opleiding meestal niet noodzakelijk. Een goed verzorgd voorkomen, een vrolijke glimlach en een servicegerichte instelling zijn vaak voldoende om de functie van gastvrouw/gastheer in te vullen. Je leert het vak dan ook door aan de slag te gaan in de praktijk. Voor hele chique werkplekken wordt vaak wel meer gevraagd, zoals ervaring of op een opleiding.

Er bestaat een mbo-opleiding op niveau 2 tot gastheer/gastvrouw/gastheer in de horeca. Tijdens de opleiding, die anderhalf tot twee jaar duurt, loop je veel stages, waardoor je veel praktijkervaring opdoet. Ook op niveau 3 is er een opleiding: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Hier leer je ook coachende vaardigheden, zodat je later leerlingen en stagiairs kunt aansturen.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing gastvrouw (gastheer), carrière gastvrouw (gastheer), gastvrouw (gastheer) worden, omscholing gastvrouw (gastheer), opleiding gastvrouw (gastheer), opleidingsniveau gastvrouw (gastheer), studeren voor gastvrouw (gastheer), studie voor gastvrouw (gastheer).

Welke competenties heb je nodig als gastvrouw/gastheer?

Wil je gastvrouw/gastheer worden? Dan is handig als je over de volgende eigenschappen en competenties beschikt.

 • Je bent goed in orde scheppen, kan goed overzicht houden en houdt van structuur.
 • Je houdt ervan om mensen te helpen.
 • Je hebt een representatief voorkomen en vindt het leuk om er verzorgd uit te zien.
 • Je bent sociaal vaardig en vrolijk.
 • Je kunt goed omgaan met drukte en stress.

Wat is het salaris van een gastvrouw/gastheer?

Het salaris van een gastvrouw/gastheer ligt doorgaans ergens tussen het minimumloon en de 2.400 euro per maand. Daarbij geldt vanzelfsprekend: hoe meer ervaring, hoe hoger het salaris.

Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.