Vacatures.nl

Food & beverage manager

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een food and beverage manager?

Een food and beverage manager (ook wel F&B manager) is iemand die binnen een hotel of restaurant de hoofdverantwoordelijke is op het gebied van food and beverage, oftewel de voedsel- en drankvoorziening. Zijn verantwoordelijkheid omvat zowel het restaurant, de keuken als eventuele roomservice en andere bijkomende voedsel- en drankvoorzieningen. Behalve met de vakinhoudelijke leiding wat betreft menu, voorraad en werkwijze, is de food and beverage manager ook belast met het personeelsbeleid voor zijn afdeling en vormt hij het aanspreekpunt voor zowel interne als externe betrokkenen (bijvoorbeeld gasten, directie en andere afdelingen).

Wat doet een food and beverage manager?

De taken van food and beverage managers zijn doorgaans de volgende:

 • Zorgdragen voor een evenwichtige en kwalitatieve samenstelling van menukaart, wijnkaart en/of drankassortiment, al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld chef-koks, sommeliers en assistent F&B managers
 • Motiveren, beoordelen en coachen van de food and beverage-medewerkers en eventuele afdelingshoofden middels functionerings-, beoordelings- en evaluatiegesprekken en persoonlijke coaching op de werkvloer
 • Zorgdragen voor naleving van hygiënevoorschriften (Arbo-normen) en (voedsel)veiligheidsreglementen (onder meer HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Point)
 • Vormgeven en optimaliseren van voorraadbeheer en leveringsproces (inclusief het onderhouden van contacten met leveranciers)
 • Samenstellen en monitoren van een adequate procedure omtrent het werven, selecteren en opleiden van nieuw personeel voor de afdeling food and beverage
 • Bepalen, opstellen en verantwoorden van het afdelingsbudget
 • Indienen van voorstellen op het gebied van kostenefficiëntie en investeringen
 • Opstellen van rapportages (bijvoorbeeld omzetcijfers) ten behoeve van de verantwoording aan de directie
 • Voeren van overleg met keuken- en restaurantpersoneel, afdelingshoofden, directie en eventuele andere betrokkenen
 • Afhandelen van eventuele klachten en/of suggesties van gasten (in overleg met andere betrokkenen als afdelingshoofden en chef-koks)
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving food & beverage manager, functie-eisen food & beverage manager, functieprofiel food & beverage manager, taken van een food & beverage manager, verantwoordelijkheden food & beverage manager, wat doet een food & beverage manager, wat is een food & beverage manager, werken als food & beverage manager, werkzaamheden food & beverage manager.

Waar werken food and beverage managers?

Food and beverage managers werken over het algemeen voor de grotere hotels, restaurants en resorts. Vooral grote hotelketens hebben vaak een uitgebreide food and beverage-afdeling, waarin de F&B manager de leiding heeft. Collega’s met wie een food and beverage manager te maken heeft zijn bijvoorbeeld hotelmanagers, chef-koks, sous-chefs, zelfstandig werkende koks, keukenhulpen, assistent F&B managers, hostesses, medewerkers bediening, ontbijtmedewerkers, sommeliers, barkeepers en barista’s.

Belangrijke onderwerpen: food & beverage manager collega's, waar werken food & beverage managers.

Hoe word je food and beverage manager?

Van food and beverage managers wordt – behalve de nodige (leidinggevende) werkervaring – meestal minimaal een hbo-diploma gevraagd in een relevante horeca-richting. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn:

 • Hotel- en eventmanagement (HEM) (hbo)
 • Hotelmanagement (HMA) (hbo)
 • International Hotel Management (hbo)

Hotelscholen en andere instellingen die deze opleiding aanbieden, zijn onder meer:

 • Hotelschool Den Haag (Hospitality Business School The Hague)
 • Hotelschool Maastricht (Hotel Management School Maastricht)
 • NHTV Breda (Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer)
 • Hogeschool TIO (met vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Hengelo, Rotterdam en Utrecht)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing food & beverage manager, carrière food & beverage manager, food & beverage manager worden, omscholing food & beverage manager, opleiding food & beverage manager, opleidingsniveau food & beverage manager, studeren voor food & beverage manager, studie voor food & beverage manager.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.