Vacatures.nl

Financieel directeur

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een financieel directeur?

Een financieel directeur of finance director is eindverantwoordelijk voor het beheer van de financiële risico’s, het opstellen van de financiële administratie en het uitvoeren van het financiële beleid binnen een organisatie. De financieel directeur rapporteert direct aan de algemeen directeur en maakt veelal deel uit van de raad van bestuur van een onderneming. In feite is de functie van financieel directeur gelijk aan die van CFO (Chief Financial Officer), alleen wordt de benaming CFO eerder gebruikt bij grote (internationale) organisaties, terwijl men bij kleine en middelgrote bedrijven vaker spreekt van een financieel directeur.

Wat doet een financieel directeur?

De taken van een financieel directeur kunnen sterk variëren per bedrijf zijn bovendien in grote mate afhankelijk van de omvang van de organisatie of groep. Over het algemeen hebben financieel directeurs de volgende taken:

  • In kaart brengen, analyseren en beheren van de geldstromen in een organisatie
  • Opstellen van financiële rappportages (jaarverslagen, maandrapportages, budgetteringsvoorstellen, rentabiliteitsonderzoeken en van business plannen tot solvabiliteitsratio’s, etc.)
  • Verzorgen van de in- en externe berichtgeving over de (financiële) situatie van een organisatie
  • Nemen van strategische en operationele beslissingen aan de hand van financiële rapportages en ontwikkelingen
  • Ontwikkelen en implementeren van financiële beleidslijnen en procedures, waaronder Key Performance Indicators (KPI’s)
  • Opstellen van een financiële planning en budgettering, de bewaking (AO/IC) daarvan en controle op de uitgaven
  • Aansturen van de financiële afdeling (financiële managers, accountants, controllers, administratieve medewerkers, etc.)
  • Verzorgen van de financiële rapportage aan het hoger management en/of de aandeelhouders en andere belangrijke stakeholders zoals banken, accountantskantoren, investeerders en de Belastingdienst 
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving financieel directeur, functie-eisen financieel directeur, functieprofiel financieel directeur, taken van een financieel directeur, verantwoordelijkheden financieel directeur, wat doet een financieel directeur, wat is een financieel directeur, werken als financieel directeur, werkzaamheden financieel directeur.

Waar werken financieel directeurs?

Financieel directeurs maken deel uit van het bestuur van met name middelgrote en kleine bedrijven. Ze hebben te maken met onder anderen algemeen directeurs (CEO's), accountants, boekhouders, controllers, administratief medewerkers, asset managers,belastingadviseurs en financial risk managers.

Belangrijke onderwerpen: financieel directeur collega's, waar werken financieel directeurs.

Hoe word je financieel directeur?

Er is geen specifieke opleiding voor de functie van financieel directeur. Een veelvoorkomende route is echter een hbo- of wo-opleiding met als richting bedrijfseconomie, bedrijfskunde of algemeen management, aangevuld met een opleiding tot register accountant (RA) of register controller (RC) en veel praktijkervaring op het gebied financieel management.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing financieel directeur, carrière financieel directeur, financieel directeur worden, omscholing financieel directeur, opleiding financieel directeur, opleidingsniveau financieel directeur, studeren voor financieel directeur, studie voor financieel directeur.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.