Elektricien

Wat is een elektricien?

Een elektricien is gespecialiseerd in het aanleggen, (af)monteren en onderhouden van elektrische installaties. Dat kan elektra in huis zijn, zoals verlichting, meterkasten, intercom-, video-installaties en andere domotica. Maar er zijn ook elektriciens die zich richten op de aansturing van zware, elektrische machines in bijvoorbeeld fabrieken of transportmiddelen. Een elektricien zorgt ervoor dat stroom veilig afgetapt en elektrische apparaten en installaties veilig gebruikt kunnen worden.

Wat doet een elektricien?

Een elektricien is verantwoordelijk voor het aanleggen en aansluiten van allerlei typen elektriciteitsvoorzieningen en -installaties. Denk aan stopcontacten, groepenkasten en elektra-infrastructuur in woningen, kantoren, gebouwen, ziekenhuis en scholen. Een elektricien kan zich ook bezighouden met door elektra aangestuurde machines, bijvoorbeeld in fabrieken. Daarvoor zijn wel aanvullende cursussen en opleidingen nodig. Een elektricien komt eigenlijk op elke plek waar er elektra aan te pas komt.

Omdat het werken met stroom risico’s met zich meebrengt en niet goed aansluiten en onderhouden van elektra grote gevolgen kan hebben, werkt de elektricien volgen strenge regels en (NEN-)normen. Deze normen worden continu aangescherpt en up to date gehouden, ook omdat er nieuwe technieken bijkomen; bijscholing is daarom een belangrijk onderdeel binnen het takenpakket van een elektricien.

Onder de verantwoordelijkheden van een elektricien vallen samengevat doorgaans de volgende werkzaamheden:

  • Infrastructuur aanleggen voor elektriciteit
  • Trekken van elektriciteitskabels
  • Frezen van sleuven
  • Monteren van verlichting en bedrading
  • Installeren van groepenkasten
  • Afmonteren van stopcontacten en (aardlek)schakelaars
  • Testen van aangelegde elektra
  • Verhelpen en voorkomen van storingen
  • Preventief onderhoud aan elektrische installaties
  • Adviseren over energiebesparing en nieuwe, moderne toepassingen (denk aan automatische bediening van verlichting en geïntegreerde geluidsinstallaties)

Bij de aanleg van elektra op nieuwbouwlocaties moet de elektricien van tekeningen kunnen lezen. Hierop staan de plekken aangegeven waar aansluitpunten en stopcontacten moeten komen.

Laagspanning, middenspanning en hoogspanning

Als we het hebben over elektra in en rondom huizen, spreek je van laagspanning. De stroom die naar het laagspanningsnet wordt gevoerd, komt via een wijkcentrale. Dit is het middenspanningsnet, dat stroom krijgt aangevoerd via de hoogspanningsmasten die verspreid door het het land staan. Hoe hoger de spanning, hoe meer aanvullende kennis over het algemeen is vereist voor een elektricien.

Waar werken elektriciens?

Als elektricien ben je in dienst van een technisch of installatiebedrijf of bij een grote aannemer die verschillende specialisaties in huis heeft. Je kan werken in bijvoorbeeld de woningbouw of utiliteitsbouw (zoals scholen, ziekenhuizen of kantoren) of met midden- of hoogspanningsinstallaties. Als elektricien kom je op verschillende plekken en werk je ter plekke samen met onder andere een opzichter en/of uitvoerder. Ook schakel je soms met andere type monteurs, zoals monteurs wtb.

Ook zijn er uitzendbureaus die zich hebben toegelegd op het uitzenden en/of detacheren van technisch personeel. Je kunt als elektricien dus ook via zo’n bureau aan de slag; je werkt dan voor verschillende opdrachtgevers.

Verder werken er elektriciens bij net- en spoorbeheerders.

Hoe word je elektricien?

Om elektricien te worden volg je een technische opleiding, bijvoorbeeld de mbo-opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties. Dit is een opleiding op niveau 3, waarbij je je kunt specialiseren in industrie of woning en utiliteit.

Andere mbo-opleidingen die je kunt volgen zijn Laagspanningsdistributie, Middenspanningsdistributie of Elektrotechnisch installeren. Deze kun je volgen op niveau 2 en 3. Wil je je verder specialiseren, dan kun je aanvullende cursussen en opleidingen doen, bijvoorbeeld op het gebied van hoogspanning.

Wat is het salaris van een elektricien?

Het salaris van een elektricien ligt gemiddeld tussen de 1.700 en 2.600 euro bruto per maand, en is uiteraard afhankelijk van je ervaring en kennis.