Vacatures.nl

Docent beeldende vorming

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een docent beeldende vorming?

Een docent beeldende vorming (ook wel docent beeldende kunst en vormgeving of docent BKV) is iemand die lesgeeft in het vak beeldende vorming of in een of meer van de andere kunstvakken (bijvoorbeeld tekenen en handvaardigheid), in de meeste gevallen op een middelbare school. Ook zijn er mbo- en hbo-opleidingen waarbij het vak beeldende vorming of een andere kunstvak wordt aangeboden. Docenten beeldende vorming zijn experts op het gebied van kunsteducatie: ze geven les over onder meer kunst- en cultuurgeschiedenis, actuele kunstontwikkelingen, de manier waarop kunst kan worden geconsumeerd en vaak ook het zelf tekenen, schilderen en beeldhouwen.

Wat doet een docent beeldende vorming?

De taken van docenten beeldende vorming komen voor een groot deel overeen met de algemene taken van docenten, die zijn beschreven in de functieomschrijving van de leraar. Enkele specifieke taken van docenten beeldende vorming zijn:

 • Instrueren en begeleiden van leerlingen in het ontwerpen en maken van tekeningen, schilderijen, beelden en overige kunstuitingen
 • Beoordelen van door leerlingen gemaakte objecten en tekeningen
 • Organiseren en begeleiden van culturele excursies naar bijvoorbeeld musea en theatervoorstellingen
 • Leerlingen laten kennismaken met uiteenlopende kunststromingen, -stijlen en  -opvattingen, gericht op het ontwikkelen van eigen ideeën en voorkeuren
 • Bijbrengen van kennis over de kunst- en cultuurgeschiedenis middels theorielessen en -toetsen
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving docent beeldende vorming, functie-eisen docent beeldende vorming, functieprofiel docent beeldende vorming, taken van een docent beeldende vorming, verantwoordelijkheden docent beeldende vorming, wat doet een docent beeldende vorming, wat is een docent beeldende vorming, werken als docent beeldende vorming, werkzaamheden docent beeldende vorming.

Waar werken docenten beeldende vorming?

Docenten beeldende vorming zijn werkzaam bij scholen in het voortgezet onderwijs, of bij mbo- of hbo-instellingen. Mensen met wie zij tijdens hun werk te maken hebben, zijn bijvoorbeeld docenten van overige vakken, conciërges, roostermakers, onderwijsassistenten, schoonmakers en administratief medewerkers.

Belangrijke onderwerpen: docent beeldende vorming collega's, waar werken docenten beeldende vorming.

Hoe word je docent beeldende vorming?

De opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving (ook wel: Fine Arts and Design in Education) bereidt voor op het vak van kunstdocent. Deze opleiding is onder meer te volgen aan de volgende instellingen:

 • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)
 • ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Zwolle
 • Fontyz Hogeschool Tilburg
 • Hanzehogeschool Groningen
 • Hogeschool Rotterdam
 • Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)
 • Hogeschool Zuyd Maastricht
 • NHL Hogeschool (Vestiging Leeuwarden)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing docent beeldende vorming, carrière docent beeldende vorming, docent beeldende vorming worden, omscholing docent beeldende vorming, opleiding docent beeldende vorming, opleidingsniveau docent beeldende vorming, studeren voor docent beeldende vorming, studie voor docent beeldende vorming.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.