Vacatures.nl

Conducteur

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een conducteur?

Een conducteur is iemand die in een personentrein of een tram verantwoordelijkheid is voor het controleren van de vervoersbewijzen, het bewaken van de veiligheid en het verlenen van service aan de reizigers. Vroeger bestond de functie van conducteur ook voor busvervoer, maar tegenwoordig spreekt men alleen in de trein en de tram nog van conducteurs. Er is geen verschil tussen de functie van conducteur en die van hoofdconducteur (vaak afgekort tot hc): alle treinconducteurs mogen zich hoofdconducteur noemen.

Wat doet een conducteur?

De voornaamste taken van conducteurs zijn de volgende:

  • Controleren van de vervoersbewijzen van reizigers
  • Uitschrijven van boetes aan passagiers die niet beschikken over een geldig vervoersbewijs
  • Proactief bewaken van de veiligheid en de positieve reiservaring van de reizigers (bijvoorbeeld: aanspreken van mensen die lawaai maken)
  • Verstrekken van reisinformatie aan passagiers, bijvoorbeeld wat betreft vertrektijden en aansluitingen
  • Zo nodig optreden als EHBO’er

Treinconducteurs hebben nog enkele specifieke taken:

  • Veilig en op tijd laten vertrekken van de trein
  • Openen, sluiten en vergrendelen van de treindeuren
  • Fluiten voor vertrek (bij sommige treinen gebeurt dit automatisch)
  • Omroepen van relevante reisinformatie
  • Bij aanrijdingen met persoon of voertuig alarmeren van de hulpdiensten en fungeren als aanspreekpunt
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving conducteur, functie-eisen conducteur, functieprofiel conducteur, taken van een conducteur, verantwoordelijkheden conducteur, wat doet een conducteur, wat is een conducteur, werken als conducteur, werkzaamheden conducteur.

Waar werken conducteurs?

De meeste conducteurs zijn werkzaam bij spoorwegmaatschappijen als NS en Arriva. Ook bij andere vervoersbedrijven als GVB (Amsterdam) zijn conducteurs in dienst. Daarnaast zijn er vervoersbedrijven, zoals de RET (Rotterdam), die gebruikmaken van externe conducteurs die in dienst zijn van een beveiligingsbedrijf.

Collega’s met wie conducteurs te maken hebben zijn bijvoorbeeld machinisten, trambestuurders, medewerkers service en veiligheid, treindienstleiders, politieagenten en ambulancemedewerkers.

Belangrijke onderwerpen: conducteur collega's, waar werken conducteurs.

Hoe word je conducteur?

Om de functie van conducteur te kunnen uitoefenen is geen specifieke opleiding nodig. De meeste vervoersbedrijven hebben een interne opleiding en vragen minimaal een VMBO-diploma. Bij NS maken behalve de inhoudelijke onderdelen ook een EHBO-training en een opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) deel uit van het opleidingstraject.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing conducteur, carrière conducteur, conducteur worden, omscholing conducteur, opleiding conducteur, opleidingsniveau conducteur, studeren voor conducteur, studie voor conducteur.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.