Vacatures.nl

Compliance officer

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een compliance officer?

Een compliance officer ziet er binnen een (financiële) instelling op toe dat de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Hij kan een onafhankelijke rol bekleden als adviseur van een instelling, maar kan ook in dienst zijn van het bedrijf, in een meer controlerende rol.

Wat doet een compliance officer?

Compliance officers zijn verantwoordelijk voor de naleving van wet- en regelgeving, met name de Wft (Wet op het financieel toezicht) binnen een organisatie.

Hun voornaamste taken zijn de volgende:

 • Achterhalen van de relevante regelgeving (de zogeheten scope-bepaling)
 • Opstellen van een compliance-risicoanalyse
 • Controleren van de transacties en gedragingen van de werknemers op basis van deze regelgeving
 • Beoordelen en zo nodig verbeteren van de interne regelgeving van het bedrijf
 • Rapporteren van eventuele incidenten of malafide praktijken bij directie of toezichthouders, bijvoorbeeld marktmisbruik , witwassing (Anti-Money Launering / Customer Due Diligence / Know Your Customer) en de financiering van terrorisme (CFT: Countering the Finance of Terrorism)
 • Signaleren van ontwikkelingen in het vakgebied en inspelen op veranderingen omtrent wetgeving
 • Verrichten van voorlichtingstaken ten behoeve van de bewustwording van compliance bij het personeel
 • Rapporteren aan toezichthouders, raad van commissarissen of raad van bestuur
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving compliance officer, functie-eisen compliance officer, functieprofiel compliance officer, taken van een compliance officer, verantwoordelijkheden compliance officer, wat doet een compliance officer, wat is een compliance officer, werken als compliance officer, werkzaamheden compliance officer.

Wet- en regelgeving

De (internationale) wet- en regelgeving blijft toenemen. Dit geldt voor financiële instellingen, maar ook voor ondernemingen buiten de financiële sector. Naast de traditionele compliancethema's zoals governance, gedrag en cultuur, ontwikkelen overheden en toezichtsinstellingen naar aanleiding van beursschandalen (zoals Enron en Ahold) en andere wereldwijde economische ontwikkelingen (terrorisme, bankencrisis, etc.) continu nieuwe richtlijnen. Enkele voorbeelden van belangrijke (internationale) wet- en regelgeving waarmee compliance officers werken, zijn:

 • Wft  (Wet op het financieel toezicht)
 • Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme)
 • MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)
 • Dodd-Frank (Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act)
 • FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act)
 • SOx (Sarbanes-Oxley Act)

Waar werken compliance officers?

Compliance officers werken vaak bij verzekeraars, banken of andere financiële instellingen. Ook in het bedrijfsleven, zeker bij de grote bedrijven, heeft men tegenwoordig vaak een compliance-afdeling. Compliance officers werken onder andere samen met risk managersbedrijfsjuristen, accountants, QHSE managers, programma managers, projectmanagers, consultants en business analisten.

Belangrijke onderwerpen: compliance officer collega's, waar werken compliance officers.

Hoe word je compliance officer?

Er zijn in Nederland drie mogelijkheden om de opleiding tot compliance officer te volgen: bij het Nederlands Compliance Instituut, bij het NIBE-SVV en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in de vorm van een post-doctorale opleiding. Als toelatingseis geldt een afgeronde relevante universitaire opleiding, bijvoorbeeld bedrijfseconomie, accountancy of een juridische studie.

Belangrijke onderwerpen: bijscholing compliance officer, carrière compliance officer, compliance officer worden, omscholing compliance officer, opleiding compliance officer, opleidingsniveau compliance officer, studeren voor compliance officer, studie voor compliance officer.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.