Chauffeur autolaadkraan

Wat is een chauffeur autolaadkraan?

Een chauffeur autolaadkraan is iemand die een vrachtwagen met autolaadkraan bestuurt. Zo’n vrachtwagen is voorzien van een laad- en loskraan waardoor deze zonder verdere hulpmiddelen kan worden geladen en gelost. De autolaadkraan heeft een knikarm die zichzelf kan opvouwen en inschuiven, waardoor er genoeg ruimte voor vracht overblijft. Ook zijn er vrachtwagens met twee knikarmen: de tweede (ook wel ‘fly-jib’ genoemd) vormt een verlengstuk van de eerste en zorgt zo voor een groter bereik.

Wat doet een chauffeur autolaadkraan?

Als chauffeur autolaadkraan is je voornaamste verantwoordelijkheid het veilig en efficiënt vervoeren, laden en lossen van goederen. Het takenpakket ziet er verder vaak als volgt uit:

  • Plannen van de optimale route, rekening houdend met rij- en rusttijden
  • Controleren van de lading op veiligheid en juistheid
  • Controleren van de benodigde vergunningen en andere documenten
  • Controleren van de technische staat van de vrachtauto (oliepeil, bandenspanning, etc.)
  • Laden en lossen van containers met behulp van een autolaadkraan
  • Ontvangen en tekenen van leveringsbewijzen, bonnetjes en andere formulieren
  • Melden van eventuele schadegevallen, mankementen, vertragingen en andere problemen

Waar werken chauffeurs autolaadkraan?

Chauffeurs autolaadkraan zijn bijvoorbeeld werkzaam bij transportbedrijven, afvalverwerkingsbedrijven of leveranciers van bouwproducten. Collega’s met wie ze te maken hebben zijn doorgaans andere vrachtwagenchauffeurs, laad-en-losmedewerkers, logistiek medewerkers, magazijnmedewerkers, planners, inkopers en expediteurs.

Hoe word je chauffeur autolaadkraan?

Wie als chauffeur autolaadkraan wil werken, dient over het algemeen de opleiding Chauffeur goederenvervoer te hebben afgerond. Deze mbo-opleiding op niveau 2 wordt door diverse ROC’s in Nederland aangeboden.

Als chauffeur autolaadkraan heb je verder een CE-rijbewijs nodig, waarmee je een vrachtwagen mag besturen met een gewicht van 3.500 kilogram of meer. Hier hoort ook de basiskwalificatie code 95 bij: een aanduiding op het rijbewijs die aangeeft dat je gemachtigd bent om beroepsmatig een voertuig te besturen. Een code 95 is verplicht binnen de EU en is vijf jaar geldig. Verder vraagt een werkgever vaak om een vakbekwaamheidscertificaat TCVT (Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport).