Caissière

Wat is een caissière?

Een caissière, kassamedewerker of kassière (mannelijk: kassier) zit achter de kassa bij een supermarkt of een andere winkel. Sommige caissières voeren alleen kassawerkzaamheden uit, andere hebben bredere winkeltaken en zijn bijvoorbeeld ook vakkenvuller. Veel winkels hebben een hoofdcaissière die leiding geeft aan het team van kassamedewerkers.

De term kassamedewerker heeft een bredere betekenis dan dan de term caissières. Zo omvat de eerste ook kassamedewerkers van instellingen als theaters, schouwburgen, bioscopen, concertzalen en sportevenementen. Met caissière wordt alleen een kassamedewerker in een winkel bedoeld.

Wat doet een caissière?

Caissières zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het afrekenen van boodschappen aan de kassa. Ze scannen de barcodes van producten en stellen de klant in de gelegenheid contant of elektronisch te betalen. Daarnaast dienen ze te allen tijde vriendelijkheid uit te stralen en een servicegerichte instelling te hebben. Ze beantwoorden vragen van klanten en nemen contact op met een winkelmedewerker als er problemen zijn met bijvoorbeeld de streepjescode of de prijs van een product. Ten slotte dienen caissières ervoor te zorgen dat de wachttijd niet te lang oploopt en dat er bij drukte extra kassa’s worden geopend.

Waar werken caissières?

Caissières werken in supermarkten en andere winkels, bijvoorbeeld bouwmarkten, drogisterijen, multimediaketens en grote meubelzaken. Ze hebben te maken met bijvoorbeeld vulploegmedewerkers, teamleiders en filiaalmanagers.

Hoe word je caissière?

Om als caissière te kunnen werken heb je geen specifieke opleiding nodig. Meestal is een inwerkperiode door een ervaren collega voldoende. Eventueel kun je door interne opleiding of een traineeship doorgroeien in de detailhandel, bijvoorbeeld tot hoofdcaissière, medewerker klantenservice, teamleider of filiaalmanager.