Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor je sollicitatiegesprek. Als je je goed voorbereidt, kan er niks misgaan en kun je met vertrouwen het bedrijf of de organisatie waarbij je solliciteert binnenstappen. En dat helpt je weer bij een goed verloop van het gesprek. Hoe kun je je voorbereiden?

Bedenk antwoorden op standaard vragen

Waarom moeten we jou aannemen? Je kunt er vergif op innemen dat deze vraag langskomt tijdens jouw sollicitatiegesprek. Welke van jouw competenties zijn interessant voor de functie en waarom sluit jouw werkervaring en/of studie goed aan? Stamelen met ‘uh’s’ en ‘ ah’s’ en geen antwoord paraat hebben, is natuurlijk niet handig. Bedenk van tevoren dus goed wat je gaat zeggen als je dit soort vragen krijgt. Lees meer over veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek .

Weet wat je wilt

Je komt sterk over tijdens je sollicitatiegesprek als je goed weet naar wat voor een baan je precies op zoek bent en waarom je solliciteert. Bedenk dus goed wat voor een functie je wilt bij wat voor bedrijf en welk carrièrepad je voor ogen hebt. En ga vooral na waarom deze functie en dit bedrijf daar zo goed bij aansluiten.

Vraag aan je omgeving wat je sterke en zwakke kanten zijn

Als je voor jezelf in beeld hebt waar jouw krachten liggen, kan het ook goed zijn mensen in je omgeving eens te vragen wat zij jouw sterke - en minder sterke - kanten vinden en waarom. Hieruit kun je wel eens verrassende inzichten krijgen. Die kun je weer meenemen in jouw sollicitatiegesprek, waardoor je nog een stukje zelfbewuster het gesprek in kunt gaan.

Bestudeer je sollicitatiebrief en cv

Tijdens het sollicitatiegesprek gaat je gesprekspartner in op wat je in je motivatie en je cv hebt gezet. Wel zo handig als je dan scherp hebt wat de inhoud daarvan is. Zorg er dus voor dat je weet wat er in je cv en sollicitatiebrief staat en dat je je competenties, verantwoordelijkheden, studie- en/of werkervaring concreet kunt maken door verschillende voorbeelden te bedenken.

Lees de vacature nog eens door.... en nog eens

Bestudeer de vacature voor je sollicitatiegesprek zorgvuldig, zodat je exact weet naar wat voor een kandidaat het bedrijf op zoek is. Op welke functie-eisen sluit jouw profiel het beste aan en op welke eisen wat minder? Op deze manier kun je nagaan welke van je ervaringen en competenties je het beste kunt benadrukken tijdens het gesprek. Neem de vacaturetekst eventueel mee en lees ‘m vlak voor het gesprek nog even door, zodat deze vers in je geheugen zit.

Kom alles te weten over het bedrijf

Verdiep je in het bedrijf en de markt waarin het opereert. Ga op onderzoek uit door de website te bekijken en te googlen wat er bijvoorbeeld aan nieuws over het bedrijf is verschenen. Kijk eventueel of je het laatste jaarverslag kunt vinden, zodat je op de hoogte bent van wat er het afgelopen jaar heeft gespeeld. Er zijn 1001 vragen die je jezelf kunt stellen om je kennis over het bedrijf te testen:

* Wat doet het bedrijf?
* Waar wil het bedrijf heen?
* Wat is de strategie?
* Hoeveel mensen werken er en welke?
* Hoe ziet de geschiedenis van het bedrijf eruit?
* Wat is de bedrijfscultuur?
* Wat heeft het bedrijf de afgelopen jaren gepresteerd?
* Was het recent nog in het nieuws en waarom?
* Zijn er nog meer vestigingen?
* In welke markten is het actief en hoe verhoudt zich dat tot de vacature?

Door op onderzoek uit te gaan, krijg je aanvullende informatie die niet in de vacature staat. Daarmee kun je net een verschil maken. Als je vragen stelt of opmerkingen maakt over wat je hebt gelezen, laat je zien dat je moeite hebt gedaan en dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Je hebt dan sowieso een streepje voor.

Bedenk vragen

Het is sowieso goed een aantal interessante vragen te bedenken die jij kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek . Ook hiermee toon je je interesse in het bedrijf en de functie en kun je voor jezelf goed ontdekken of die ook echt bij je passen. Bovendien hoef je dan ter plekke niet geforceerd vragen te bedenken. Schrijf de vragen op papier en neem ze mee. Je kunt dit lijstje er dan altijd even bij pakken. Houd overigens niet te krampachtig vast aan dit lijstje, maar luister vooral ook wat je gesprekspartner te vertellen heeft en haak daar op in.

Bedenk waar je trots op bent

Je gesprekspartner zal je misschien vragen waar je trots op bent. Ook dan wil je uiteraard een antwoord paraat hebben en voorkomen dat je met je mond vol tanden staat. Ben je eigenlijk wel ergens trots op? Jouw antwoord zegt wat over hoe jij kijkt naar wat je tot nu toe hebt gedaan. Ben je trots omdat je nu eindelijk die stap hebt gezet om te solliciteren, of ben je trots omdat je een product op de markt hebt gezet, waarvan al 50.000 exemplaren van zijn verkocht? Er is geen goed of fout antwoord; als je maar goed kunt onderbouwen waarom het je trots maakt.

Verdiep je in de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt

Zorg dat je weet wie de persoon is met wie je het sollicitatiegesprek hebt. En dan gaat het niet alleen om de voor- en achternaam. Kijk via Google en bijvoorbeeld Linkedin op wat je kunt vinden over deze persoon. Zo kun je erachter komen wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn binnen een onderneming en of je mogelijk gedeelde (zakelijke) interesses of andere overlap hebt, zoals een onderwijsinstelling. Daar kun je dan weer meer op inhaken tijdens het gesprek.

Oefen vooraf met iemand een sollicitatiegesprek

Ben je nerveus voor je sollicitatiegesprek? Dan kan het helpen je sollicitatiegesprek vooraf met iemand te oefenen. Op deze manier kun je jezelf trainen in het beantwoorden van sollicitatievragen, het stellen van vragen, je houding en andere non-verbale communicatie. Vraag je stand-in gesprekspartner om feedback. Hoe kom je over in een gesprek? En wat zou je eventueel anders kunnen doen?

Niet zo’n handige datum? Probeer het gesprek te verzetten

Komt het tijdstip van je sollicitatiegesprek niet zo heel handig uit? Wees dan niet bang om een andere datum of tijd voor te stellen. Je hebt maar één kans om door te gaan naar een volgende sollicitatieronde. Die kans wil je natuurlijk grijpen. Als je een drukke dag hebt op je huidige werk of andere dingen in je agenda hebt die maken dat je niet op en top kunt verschijnen tijdens je sollicitatiegesprek, kijk dan of je het gesprek kunt verzetten.

Denk van tevoren na over je kleding

Bedenk ruim van te voren welke kleding je aandoet naar je sollicitatiegesprek , zodat niet op de ochtend zelf nog staat te dubben. Wat is de kledingcultuur van het bedrijf waar je op gesprek gaat? Weet je het niet zo goed, ga dan liever voor iets te net dan te casual. Ga je in pak, breng dit dan van tevoren nog even naar de stomerij. Zorg dat je nergens meer over hoeft na te denken op dag zelf en niet hoeft te haasten.

Bedenk wat je wel en niet meeneemt

Denk na over wat je meeneemt naar je sollicitatiegesprek . Zorg in ieder geval voor een paar uitdraaien van je cv. Het kan zijn dat er op het laatste moment nog iemand aanschuift bij het gesprek die jouw cv niet bij zich heeft. Je maakt dan een goede indruk als je deze persoon een versie van jouw cv kunt geven. Ook als je hebt nagedacht over wat je wel en niet mee moet nemen naar het sollicitatiegesprek, voorkom je stress.

Plan je reis ruim en houd contactgegevens paraat

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren weet op welk adres het sollicitatiegesprek plaatsvindt en hoe je daar op tijd kunt arriveren. Houd daarbij een marge aan zodat een mogelijke treinvertraging of file er niet voor zorgt dat je meteen te laat komt. Mocht je om de een of andere reden toch niet op tijd komen, dan is het wel zo handig dat je een telefoonnummer bij de hand hebt zodat je je gesprekspartner in ieder geval kan informeren over de vertraging.

Denk alvast na over een salarisindicatie

Als sollicitant hoor je tijdens het eerste gesprek niet te beginnen over je salariseisen, maar een werkgever kan er wel naar vragen. Denk alvast na over wat jouw wensen zijn (zowel qua primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden) en zoek uit wat je waard bent. Je hoeft overigens niet meteen een antwoord paraat te hebben tijdens het eerste gesprek; je kunt ook zeggen dat je hier nog op terug wilt komen. In een later stadium, tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, ga je pas echt in onderhandeling over je salaris en arbeidsvoorwaarden .

Lees meer: