Vacatures.nl

Wat neem je mee naar je sollicitatiegesprek?

Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek? Denk ruim van tevoren na over deze vraag, zodat je op de dag van je gesprek optimaal bent voorbereid en niet op het laatste moment nog in de stress schiet. Wel zo fijn als je hier geen zorgen over hebt; dit straal je uiteindelijk ook weer uit tijdens het gesprek.

Nadenken over wat je meeneemt is niet alleen goed voor je eigen gemoedsrust, maar ook slim. Als een verzopen kat arriveren op je gesprek omdat je geen paraplu bij je hebt, is niet echt een goede binnenkomer. Bovendien kun je op strategische momenten net even een verschilletje maken. Bijvoorbeeld als een van je gesprekspartners geen cv of pen bij zich heeft en jij wel.

Nette tas of schrijfmap

Zorg in de eerste plaats voor een nette en neutrale tas of schrijfmap waarin je je spulletjes kunt vervoeren. Met een plastic tas zul je niet bepaald een verbluffende indruk maken. Zorg dus voor iets fatsoenlijks.

Alle gegevens rondom het gesprek

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch: check of je alle benodigde gegevens bij de hand hebt. Het zou toch jammer zijn als je bij de receptie aankomt en even niet meer weet naar wie je moet vragen. Of dat je op een verkeerde locatie staat. Dus nog even op een rij:

  • Adres: waar vindt sollicitatiegesprek plaats? Is er een ruimte of etage genoemd waar je moet zijn?
  • Naam van je gesprekspartner(s)
  • Telefoonnummer
  • Dubbelcheck ook nog even de datum en tijd van het gesprek

Je telefoon

Je telefoon is ook als je op sollicitatiegesprek gaat een onmisbaar item. Alleen al om bovenstaande gegevens in op te slaan. En natuurlijk om een belletje te kunnen plegen, mocht je om de een of andere reden vertraagd zijn. Maar niet vergeten ‘m op stil te zetten voordat je het gesprek ingaat!

Cv en sollicitatiebrief

Maak twee printjes van je cv en sollicitatiebrief. Het kan gebeuren dat er op het laatste moment nog iemand bij het gesprek aanschuift die jouw cv niet bij zich heeft. Je maakt dan een positieve indruk als je diegene kan voorzien van een extra versie. En sowieso is het redelijk gebruikelijk om je cv en brief voor je te houden tijdens het sollicitatiegesprek.

De vacaturetekst

Ook handig: een printje van de vacaturetekst maken en meenemen naar het sollicitatiegesprek. Op die manier kun je bij onduidelijkheden of vragen verwijzen naar de tekst die in de vacature staat vermeld. Het biedt sowieso een goed aanknopingspunt voor het stellen van vragen.

Pennen

Stop minimaal twee pennen in je tas en controleer vooraf of ze het doen. Net als met je cv kan het zijn dat een van je gesprekspartners een pen nodig heeft. Het is toch fijn als jij die op dat moment kunt aanreiken. Zorg dus dat je wat extra pennen bij de hand hebt. Let er wel op dat je nette, degelijke pennen meeneemt. Een afgekloven exemplaar is dan weer niet zo slim.

Kladblok

Houd een verzorgd of nieuw kladblok bij de hand waarop je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek. Bedenk wel kritisch wat je wel en niet opschrijft, want te driftig pennen kan ten koste gaan van het gesprek. Wees dus niet te veel gericht op je kladblok.

De vragen die je bedacht hebt

Als het goed is, heb je een aantal vragen bedacht die je wilt stellen over het bedrijf en de functie. Schrijf ze op en neem ze mee, het liefst op papier. Tijdens het gesprek heb je dan de mogelijkheid om hier nog even naar te kijken en te controleren of je ze allemaal hebt gesteld.

Documentatie waar om gevraagd is

Soms wordt er gevraagd om bepaalde papieren mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Denk aan diploma’s, certificaten, een verklaring van goed gedrag of een kopie van je paspoort. Je hoeft er niet zelf mee te komen als ze er niet om vragen. Ben je een zzp'er of freelancer en ga je op sollicitatiegesprek bij een werving- en selectiebureau, dan kan een recruitmentbureau nog wel eens een uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel wensen.

Portfolio of voorbeeldwerk

Heb je een creatief beroep, zoals architect, grafisch vormgever, fotograaf of schrijver? Neem dan wat voorbeeldwerk of je portfolio mee. Het is goed als je dit kan laten zien tijdens het sollicitatiegesprek. Heb je geen creatief beroep, maar wel werk dat je kunt laten zien en waar je trots op bent? Altijd een goed idee om het mee te nemen, want je laat zien waar je goed in bent.

Je portemonnee met wat kleingeld

Zorg ervoor dat je je portemonnee bij je hebt en neem voor de zekerheid wat kleingeld mee. Je weet maar nooit. Je kan het bijvoorbeeld nodig hebben voor de parkeerautomaat. En het is verstandig rekening te houden met onvoorziene kosten.

Paraplu

Check van tevoren altijd het weerbericht. Wordt er regen verwacht? Zorg dan voor een paraplu. Ook al is het nog zo’n kleine kans. Je woont immers toch in Nederland. Als je doorweekt aankomt op je sollicitatieadres, zul je niet bepaald lekker je gesprek in gaan.

Toiletartikelen en andere opfrisspullen

Je wilt er natuurlijk op en top uitzien als je aan tafel schuift voor je sollicitatiegesprek. Het kan handig zijn om je op de locatie nog even te fatsoeneren, zeker als je een lange of barre reis achter de rug hebt. Wat neem je daarvoor mee? Denk aan:

  • Spiegeltje
  • Kam
  • Iets voor een frisse adem (maar geen kauwgom in je mond als je het gesprek in gaat!)
  • Zakdoekjes (als je verkouden bent)
  • Make-up
  • Deodorant

Doe je een panty aan? Denk dan ook aan een reserve-exemplaar. Ladders liggen immers altijd op de loer.

Eventueel: je scriptie

Heb je nog geen werkervaring in de richting van de functie waarop je solliciteert, doordat je net bent afgestudeerd? Dan is het een idee je scriptie mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Tenminste, als je daar trots op bent en een goed cijfer hebt gehaald. Je kunt je gesprekspartner vragen of hij of zij het interessant vindt om deze in te zien zien. Dit komt enthousiast over en je hebt dan bovendien een leuk gespreksonderwerp.