Salaris en arbeidsvoorwaarden

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Goed nieuws: je bent aangenomen! Nu is het zaak overeenstemming te vinden over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Oftewel: je gaat de salarisonderhandelingen in. Dit doe je doorgaans in een arbeidsvoorwaardengesprek. De afspraken die hieruit komen, worden vastgelegd in je arbeidscontract.

Als de werkgever ervan overtuigd is dat jij dé kandidaat bent voor de vacature, zal je de baan aangeboden krijgen, inclusief bijbehorend arbeidscontract. Vanaf dat moment heb je als sollicitant de mogelijkheid om te onderhandelen over het gedane aanbod. Hiervoor is het arbeidsvoorwaardengesprek bedoeld. Wordt er vanuit de werkgever geen voorstel gedaan voor een arbeidsvoorwaardengesprek, dan kun je hier zelf om vragen.

Wat zijn salarisonderhandelingen?

Via salarisonderhandelingen proberen jij en je nieuwe werkgever overeenstemming te bereiken over je arbeidscontract. Hierin maak je afspraken over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden . Je zult een voorstel ontvangen, waarop je met een tegenvoorstel de onderhandelingen aangaat. Een onderhandeling is succesvol als jullie beide het idee hebben dat je eigen belangen en wensen goed genoeg vertegenwoordigd zijn.

Als je niets vraagt, dan krijg je niets. Dat is de eerste regel bij salarisonderhandelingen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je meer salaris in de wacht sleept dan gebruikelijk, tenzij je om meer durft te vragen. Je zult daarvoor wel goede argumenten moeten hebben. Zet die op een rij, knijp je billen tegen elkaar en ga ervoor.

Wat is het doel van een arbeidsvoorwaardengesprek?

Als sollicitant zul je via het arbeidsvoorwaardengesprek in eerste instantie dus een hoger loon willen bewerkstelligen. Maar daarnaast kun je in dit gesprek ook onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan om zaken als:

* pensioen
* vast contract
* financiële extra’s, zoals winstuitkering of dertiende maand
* auto van de zaak
* telefoon(kosten)
* reiskostenvergoeding
* bedrijfsfitness

Verder kun je tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek afspraken maken over je carrièreperspectief. Wat voor mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld voor het volgen van opleidingen? En hoe kun je binnen het bedrijf of de organisatie doorgroeien en wat is daarvoor nodig? Welke rol spelen het functionerings - en beoordelingsgesprek hierin?

Hoe kun je onderhandelen?

Je hebt deels zelf in de hand wat het resultaat is van je salarisonderhandelingen. Met je eigen gedrag heb je daar namelijk invloed op. Daarnaast is het goed je bewust te zijn van het feit dat er verschillende fasen zijn in het onderhandelingsproces. Op hoofdlijnen zijn dat er vijf: voorbereiding, discussie, voorstellen, onderhandeling en afsluiting. In elke fase kun je verschillende strategieën kiezen.

Onderhandelen is niet de meest favoriete hobby van de meeste mensen. En de één zal het gemakkelijker afgaan dan de ander. Maar een goede voorbereiding helpt, bijvoorbeeld door je te verdiepen in valkuilen en een juiste onderhandelingsstrategie te kiezen.

Soms vraagt je werkgever je om een salarisindicatie te geven. Wat zou je willen verdienen? Over het algemeen wordt aangeraden niet je huidige salaris te noemen, omdat je daarmee je onderhandelingspositie kunt verzwakken. Maar het kan ook zo zijn voordelen hebben. Het is dan wel zaak dat je je goed voorbereid hebt. In onze tips voor salarisonderhandelingen lees je meer over het bepalen van een strategie en hoe om te gaan met valkuilen.

Do's en don’ts bij salarisonderhandelingen

Dát je moet onderhandelen, is één ding dat zeker is. Wees dus niet bang om de onderhandelingen aan te gaan. Maar wat moet je wel en niet doen om ervoor te zorgen dat de (salaris)onderhandelingen goed verlopen? Bereid je voorafgaand op je arbeidsvoorwaardengesprek goed voor en lees hier alvast de belangrijkste do's en don'ts bij onderhandelen over je salaris .

Lees meer:

* Het arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor salarisonderhandelingen
* Do's en don'ts bij salarisonderhandelingen
* Secundaire arbeidsvoorwaarden
* Arbeidsovereenkomst: waar moet je op letten?

Lees meer: